Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Επαφές και διεργασίες για «ανοικοδόμηση» ενώ παραμένει η κατοχή

Με αναβαθμισμένο «διαμεσολαβητικό» ρόλο της Αιγύπτου, συνεχίζονται επαφές και διεργασίες για την «επόμενη μέρα» μετά τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με την κατοχή της Παλαιστίνης να παραμένει και να προσθέτει καθημερινά νέα δεινά στον λαό της.

Λίγες μέρες μετά την περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή, ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ βρέθηκε την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ και συζήτησε με τον Ισραηλινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου τρόπους για τη δημιουργία ενός «μηχανισμού μόνιμης εκεχειρίας» Ισραήλ - Γάζας, με παράλληλο στόχο την «ανοικοδόμηση» της περιοχής δίχως να επωφεληθεί η «Χαμάς» (στόχος που έχει τεθεί δημόσια από την κυβέρνηση Μπάιντεν). Χτες ο Καμέλ μετέβη στη Γάζα, όπου συζήτησε με ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» την ενίσχυση της εκεχειρίας και την ανοικοδόμηση «από τη διεθνή κοινότητα»...

Αντίστοιχο περιεχόμενο είχε η συνάντηση του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ Σ. Σούκρι με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκ. Ασκενάζι, ο οποίος έγινε και ο πρώτος ΥΠΕΞ του Ισραήλ που επισκέφτηκε το Κάιρο από το 2008. Στο τραπέζι των παζαριών έχει τεθεί και η τύχη δύο Ισραηλινών αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη «Χαμάς» στη Γάζα, καθώς επίσης τα λείψανα δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 2014 και βρίσκονται στη Γάζα.

Παζάρια για νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ χωρίς τον Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ έχουν «ανάψει» οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, χωρίς τον Νετανιάχου, με εντολοδόχο τον αρχηγό του κεντρώου κόμματος «Υπάρχει Μέλλον», Γ. Λαπίντ.

Την Κυριακή ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Γιάμινα», των ορθόδοξων Εβραίων εποίκων, Ν. Μπένετ, ανακοίνωσε επίσημα ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Λαπίντ.

Υποστηρικτές του Νετανιάχου και του κόμματός του, «Λικούντ», κατηγόρησαν τον Μπένετ για «προδοσία», ενώ ο ίδιος ο Νετανιάχου «φωτογράφισε» πιθανά εμπόδια στη συγκρότηση μίας ετερόκλητης «αντι-Νετανιάχου» κυβέρνησης, π.χ. με τις «ανταρσίες» δεξιών και ακροδεξιών βουλευτών όταν θα έρθει η ώρα να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση.

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Λαπίντ κατάφερε να πείσει τον Μπένετ να συνεργαστεί τάζοντάς του, μεταξύ άλλων, να γίνει πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης και να τον διαδεχθεί ο ίδιος στη συνέχεια, με αντάλλαγμα το υπουργείο Εποικισμών. Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μία πιθανή νέα κυβέρνηση - ο Λαπίντ είπε πως θα την ανακοινώσει σήμερα ή αύριο - θα απαρτίζεται από έναν ετερόκλητο πολιτικά σχηματισμό οκτώ κομμάτων, με βασικά σημεία σύγκλισης τα θέματα ανάκαμψης της οικονομίας και εκσυγχρονισμού των υποδομών. Μεγαλύτερες θεωρούνται οι διαφορές των εν λόγω κομμάτων στο Παλαιστινιακό και την εξωτερική πολιτική.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Παλαιστινίων δημοσιογράφων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος Παλαιστίνιων δημοσιογράφων πραγματοποίησαν χτες στο κέντρο της Ραμάλας εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ. Κατήγγειλαν τις τρομοκρατικές συλλήψεις δύο δημοσιογράφων στη Δυτική Οχθη και τη δολοφονία του ρεπόρτερ Γιουσέφ Αμπού Χουσεΐν, που εργαζόταν στον ραδιοσταθμό της Γάζας, στη διάρκεια των πρόσφατων ισραηλινών επιδρομών.

Επίσης χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά νεαρό Παλαιστίνιο ο οποίος επιχείρησε να εισέλθει στο Ισραήλ από τα σύνορα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός κρατούσε μαχαίρι.

Την Παρασκευή, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 28χρονο Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους 10 κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, θέλοντας να διαλύσουν διαδήλωση κατά των καταστροφών που προξένησαν οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

  • Συμφωνία κατάργησης της διπλής φορολογίας υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο σύσφιξης των διμερών σχέσεων βάσει των «Συμφωνιών του Αβραάμ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ