Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα ανθρωποκεντρικά

Εγκαινιάζεται σήμερα (7.30μμ), στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή. Πρόκειται για σειρά ανθρωποκεντρικών έργων, φιγούρες ή πορτρέτα με γαιώδεις αποχρώσεις που έρχονται σε αντίθεση με το σκούρο, σχεδόν μαύρο φόντο και τα ψυχρά των ενδυμάτων. Αποτέλεσμα των εξωτερικών ερεθισμάτων που δέχεται ο καλλιτέχνης από το μοντέλο του, όπως διαμορφώνονται από την εσωτερική ενατένισή του. Φόρμες, πυκνές, λιτές, που δεν επηρεάζονται από εξωτερικά καλλιγραφικά, φιλολογικά ή περιγραφικά στοιχεία. Μια ουσιαστική ζωγραφική, χωρίς πολυπλοκότητες, με μέτρο που απορρέει από προσωπικά βιώματα και κυρίως από βαθιά γνώση και πολυετή ενασχόληση.

Οπως σημειώνει ο καλλιτέχνης, «το θολωμένο από τη συσσώρευση άχρηστων πληροφοριών μυαλό του σημερινού ανθρώπου μοιάζει πολλές φορές ανήμπορο να αναγνωρίσει την αγνότητα μιας εικόνας. Αλλοτε με διακοσμητικά περιτυλίγματα κι άλλοτε ντύνοντάς τη με πολύπλοκες έννοιες, προσπαθούμε ν' αποδείξουμε ότι της δίνουμε καινούριες σημασίες. Το νόημα όμως ενός πράγματος σταθερά κρυμμένου στον πυρήνα του δεν αποκαλύπτεται άμεσα».

«Το να παρατηρείς τη φύση είναι μια οδυνηρή εμπειρία. Χρειάζεται σκούπισμα ο μηχανισμός της κρίσης μας: Ανήκουμε και δεν ανήκουμε στην εποχή μας. Εχουμε το δικαίωμα να απορρίπτουμε. Η φόρμα πυκνώνει από το απόσταγμα προσωπικών βιωμάτων κι όχι από ξεζουμισμένα εξωτερικά δάνεια. Δεν έχει χαθεί τίποτα. Κάθε φορά που στέκομαι απέναντι σε μια εικόνα σκέφτομαι πότε θα μηδενίσω την απόσταση που με χωρίζει από αυτή την αθωότητα. Ισως τελικά το να ζωγραφίζουμε σήμερα είναι μια πράξη γενναιότητας». Διάρκεια έκθεσης έως τις 16/2.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ