Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ- ΚΕΡΚΥΡΑ- ΛΕΥΚΑΔΑ
Αγωνιστικό «βέτο» στη σύνθλιψη

Αιχμή του δόρατος στην Ηπειρο η μη ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ

Τα αγωνιστικά τους μετερίζια κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ έστησαν χτες και στην Ηπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών. Με δυναμικές κινητοποιήσεις, διατράνωναν στις πόλεις τους και στις Εθνικές Οδούς την απαίτησή τους για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα πολλά και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στέλνοντας μήνυμα πως η αγροτιά αντιπαλεύει την πολιτική του ξεκληρίσματός της και πως θα επιβάλει μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Στα Γιάννενα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με απόφαση της «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) για τη σωτηρία της αγροτοκτηνοτροφίας και της "Δωδώνης"» απέκλεισαν από τις 10.30 το πρωί και για δύο ώρες περίπου την Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης, μπροστά από τη Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Οι εργαζόμενοι της «Δωδώνης», με απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου, πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας (11.30-13.30).

«Αιχμή του δόρατος» των αγροτοκτηνοτρόφων των Ιωαννίνων, αλλά και συνολικά του πληθυσμού της Ηπείρου, είναι η μη ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης». «Πρέπει να κατανοηθεί - επισημαίνει ο Σωτήρης Παπαδημητρίου, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ - ότι το πρόβλημα της Δωδώνης "ακουμπάει" τους εργαζόμενους, το καταναλωτικό κοινό, τους αγροτοκτηνοτρόφους και το παραγωγικό τμήμα της περιοχής». Ζήτημα αιχμής, επίσης, είναι και η λήψη μέτρων για την αγροτοκτηνοτροφία, αφού μέχρι πρότινος η παρατεταμένη ξηρασία και ακολούθως ο παγετός, αύξησαν το κόστος παραγωγής γάλακτος. Επίσης, όπως τονίστηκε από τον Τ. Μαλάτο (μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων της «Δωδώνης» και της ΣΕΑ) «το ξεπούλημα της "Δωδώνης " είναι έγκλημα σε βάρος της κτηνοτροφίας, σε βάρος της Ηπείρου. Σήμερα όλη η αγροτιά της χώρας μας βρίσκεται στους δρόμους. Κτηνοτροφία, βαμβάκι, καπνός, λάδι, δεν υπάρχει αγροτικό προϊόν που να μην πλήττεται από την αντιαγροτική πολιτική». Συνεχίζοντας κάλεσε σε κοινό μέτωπο αντίστασης τους αγρότες, τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και όσους πλήττονται από αυτή την πολιτική.

Στην Κόνιτσα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Κόνιτσας (ΑΣΚ), απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες την είσοδο της πόλης της Κόνιτσας, τοποθετώντας τα αγροτικά μηχανήματα παραπλεύρως της Εθνικής Οδού. Χτες το μεσημέρι έγινε περιοδεία ενημέρωσης από στελέχη του ΑΣΚ σε περιοχές της Κόνιτσας όπου υπάρχουν αγροτικοί πληθυσμοί, καλώντας τους και στο σημερινό «ραντεβού» την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο.

Στην Κέρκυρα η Επιτροπή Αγώνα Κέρκυρας ελαιοπαραγωγών και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προχώρησε σε τρίωρη συμβολική κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Εκεί οι αγρότες συμβολικά κάψανε ελιές και χύσανε λάδι.

Οι αγρότες της Πρέβεζας και των γύρω χωριών, με απόφαση των Συντονιστικών Επιτροπών, συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην περιοχή Στεφάνη και κατευθύνθηκαν στην κωμόπολη Λούρου, όπου και απέκλεισαν για περίπου μία ώρα την Εθνική Οδό Πρεβέζης - Ιωαννίνων.

Στη Λευκάδα, η συνάντηση των αγροτών έγινε στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία και την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, όπου και απέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρασινογάλαζος αποπροσανατολισμός (2012-02-16 00:00:00.0)
Προετοιμασία χωριό το χωριό, εργάτη τον εργάτη (2004-11-09 00:00:00.0)
«ΑΤΕλείωτη» υπόθεση (2001-06-23 00:00:00.0)
Ο «εκσυγχρονισμός» αφήνει πίσω ... μαρασμό (2000-02-27 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημά της (1996-09-11 00:00:00.0)
Μοναδικό στήριγμα οι συνεταιρισμοί (1995-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ