Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
Πισώπλατα χτυπήματα στην απεργία λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της

Καλλιέργεια ηττοπάθειας, ανοιχτά καλέσματα σε απεργοσπασία, βιασύνη να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο αν και ακόμα δεν έχει ψηφιστεί και διάφορα ακόμα εμπόδια βάζουν στην αυριανή απεργία δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστές τους σε μια σειρά από χώρους.

Πρώτος και καλύτερος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος σε μια απροκάλυπτη παραδοχή τού πώς το κόμμα του θέλει να αξιοποιήσει τη «μητέρα των μαχών», όπως λένε οι ΣΥΡΙΖΑίοι, δήλωνε χτες ...σίγουρος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο. Και αναπαράγοντας με τον πιο ωμό τρόπο το δηλητήριο της αναποτελεσματικότητας των αγώνων έγραψε στο Twitter: «Το εργασιακό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη μαθηματικά θα ψηφιστεί όσο μαζική και αν είναι η απεργία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές δυνάμεις που όχι μόνο θα αντιπαλέψουν, αλλά και που μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους αντεργατικούς νόμους ως κυβερνητική πλειοψηφία». Ενα ανοιχτό σαμποτάρισμα της απεργιακής κινητοποίησης, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους σε όλη τη χώρα που ετοιμάζονται να απεργήσουν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο, που μπαίνουν στο στόχαστρο της εργοδοσίας, που συγκρούονται σε κάθε χώρο δουλειάς. Μια πραγματική πρόκληση, που βλέπει το νομοσχέδιο ως αφορμή για να μαζέψει «κουκιά» μπας και καταφέρει την κυβερνητική εναλλαγή, για να συνεχίσει από εκεί που θα σταματήσει η σημερινή κυβέρνηση. Το έχει ξανακάνει άλλωστε.

Κι αν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένοι βουλευτές του βάζουν τέτοια απροκάλυπτη «πλάτη» στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, τι θα περίμενε κανείς να κάνουν τα συνδικαλιστικά τους στελέχη στους χώρους δουλειάς; Είναι χαρακτηριστικό ότι τρέχουν «πρώτοι και καλύτεροι» να εφαρμόσουν διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο κατά τ' άλλα χαρακτηρίζουν «αιτία πολέμου». Πρώτο παράδειγμα ο ΣΕΥΤΠΕ (Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς), όπου διεξάγονται αρχαιρεσίες και με ευθύνη της διοίκησής του (συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ) εφαρμόζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία, δηλαδή ένα από τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, και που στόχο έχει την υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών στα σωματεία. Παρόμοια είναι και η στάση συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ σε σωματεία που εφαρμόζουν ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ενώ, πριν ακόμα γίνει νόμος το απαράδεκτο νομοσχέδιο, δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ τρέχουν να τροποποιήσουν καταστατικά σε σωματεία για να προβλέψουν τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες», όπως κάνουν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΤΕ (ΠΑΣΥΠ ΟΤΕ), όπου συγκάλεσαν έκτακτη Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων για να αλλάξουν το άρθρο που αφορά τις αρχαιρεσίες προσθέτοντας το εξής: «Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά στην περίπτωση που διενεργείται ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο, διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου και η μυστικότητα της ψηφοφορίας».

Κοντά στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ανοιχτές προσπάθειες απεργοσπασίας. Υπάρχουν σωματεία όπου πλειοψηφούν συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για την απεργία, όπως από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Ενώ οι πλειοψηφίες στα σωματεία της ΕΘΕΛ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) σπάνε την απεργία και δρομολογούν λεωφορεία τις ώρες μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τη δουλειά τους, συμβάλλοντας έτσι στο στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού για λογαριασμό της κυβέρνησης. Στη δε Ομοσπονδία Μετάλλου είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία της (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έστειλε επιστολή στα σωματεία σταθερής τροχιάς που ήδη έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία, να τη μετατρέψουν σε ...στάση εργασίας.

Υπάρχει βέβαια και η ανοιχτή υπονόμευση της απεργίας από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και όσες δυνάμεις παρατάσσονται μαζί της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στην πράξη καλούν τους εργαζόμενους να βρουν «θετικά στοιχεία» στο νομοσχέδιο και οργανώνουν συγκεντρώσεις με «αίτημα» μια ...καπιταλιστική ανάπτυξη δίχως αντεργατικά μέτρα («Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους ανάπτυξη δεν γίνεται» γράφει η αφίσα της ΓΣΕΕ).

Κόντρα στις δυνάμεις αυτές, κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία που της τρέχουν τα σάλια για την εφαρμογή του νομοσχεδίου, κόντρα στην ανοιχτή υπονόμευση και τα πισώπλατα χτυπήματα στην αυριανή κρίσιμη απεργία, τα εκατοντάδες συνδικάτα που εδώ και μήνες συγκροτούν το απεργιακό τους μέτωπο θα δώσουν τη μεγάλη μάχη. Και η επιτυχία αυτής της μάχης, το να «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς και να πλημμυρίσουν με απεργούς οι δρόμοι θα αποτελέσει την πολύτιμη παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης. Ορος για μια τέτοια κλιμάκωση είναι να απομονωθούν οι δυνάμεις που κηρύττουν τη μοιρολατρία, που θέλουν τους εργαζόμενους όχι πρωταγωνιστές στην οργάνωση της πάλης τους αλλά «χειροκροτητές» της κυβερνητικής πολιτικής, θεατές στο δικομματικό παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής.

Στο χέρι των απεργών εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας, των συνταξιούχων που αύριο θα βρεθούν στους δρόμους είναι να τους διαψεύσουν. Στους χώρους δουλειάς που αυτές τις μέρες γίνονται «μελίσσια» οργάνωσης της πάλης θα δοθεί και η μάχη κόντρα στο εργοδοτικό ξεσάλωμα. Κι αυτό μπορούν να το εγγυηθούν οι δυνάμεις που βάζουν πλάτη στην απεργία, όχι στην κυβέρνηση και την απεργοσπασία.


Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαν τις αλεπούδες στο παζάρι... (2021-05-12 00:00:00.0)
Συκοφάντες και πριν και ΜΕΤΑ... (2014-03-20 00:00:00.0)
Απολογισμός και προγραμματισμός της δράσης (2013-12-11 00:00:00.0)
Δούλεψαν για να βρεθούν οι εργάτες απροετοίμαστοι (2013-02-23 00:00:00.0)
Είναι αντίπαλοι των εργαζομένων (2009-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ