Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Στις πλάτες των κατατρεγμένων τα παζάρια των αστικών τάξεων

INTIME NEWS

Στις εργασίες του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο και συμμετείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, βρέθηκε και πάλι το παζάρι του αντιδραστικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, η λεγόμενη συνεργασία με γειτονικές τρίτες χώρες στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, καθώς και η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο Ελληνας υπουργός ζήτησε ...αλληλεγγύη στην κατανομή του βάρους της διαχείρισης του Μεταναστευτικού στα κράτη - μέλη, ένα ζήτημα που έχει αποδειχθεί ότι είναι αντικείμενο μιας αέναης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις αστικές τάξεις, ανάλογα με το τι τους εξυπηρετεί καλύτερα για την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού, φτηνού και ανειδίκευτου ή εξειδικευμένου προσωπικού κατά περίπτωση.

Στην ίδια σύνοδο έγινε και συνάντηση του Ν. Μηταράκη με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και η προετοιμασία των στρατοπέδων της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες για τον επόμενο χειμώνα. Η επίτροπος χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα τωρινά ΚΥΤ για να προωθήσει την ατζέντα των λεγόμενων κλειστών κέντρων. Είπε ότι «εργαζόμαστε πολύ από κοινού για να διασφαλίσουμε καλές συνθήκες υποδοχής και αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήσαμε σήμερα, το πώς δηλαδή οι κάτω των 10.000 μετανάστες, που βρίσκονται αυτό το διάστημα στα ελληνικά νησιά, δεν θα έχουν έναν δύσκολο χειμώνα, διαμένοντας σε σκηνές. Τρία νέα κέντρα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, ενώ άλλα δύο είναι στο στάδιο των διαγωνισμών».

Ο Ελληνας υπουργός είπε ότι προχωράνε οι κλειστές δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο. Η Ευρωπαία αξιωματούχος επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει «να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας», δηλώντας ότι «...είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί, αλλά η Τουρκία χρειάζεται να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη Δήλωση», αποδείχνοντας, έτσι, το όλο παζάρι που γίνεται πάνω στις πλάτες των κατατρεγμένων.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση της επιτρόπου σχετικά με το ζήτημα των «κανονιών» ήχου στον Εβρο, που σημείωσε ότι «είναι, μεν, ένας περίεργος τρόπος να προστατεύει κανείς τα σύνορά του, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο». Υπενθυμίζεται ότι ο εξοπλισμός αυτός έχει δοθεί από πέρσι στην Ελληνική Αστυνομία για την καταστολή των ροών των ξεριζωμένων στα σύνορα. Από την πλευρά του, ο Ν. Μηταράκης υπεραμύνθηκε της χρήσης των συσκευών αυτών, λέγοντας πως «θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με τρόπο που δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, με τρόπο που μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της ΕΕ χωρίς να θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ