Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δεν θα περάσουν οι εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών!
  • Παράνομη κρίθηκε χτες, κατ' απαίτηση κυβέρνησης - εργοδοσίας, η απεργία
  • «Θα μας βρείτε στους καταπέλτες», απαντούν οι ναυτεργάτες, που δίνουν ραντεβού από τα ξημερώματα στο λιμάνι

Με μια δικαστική απόφαση - πρόκληση όχι μόνο για τους ναυτεργάτες αλλά για ολόκληρη την εργατική τάξη, το Πρωτοδικείο Πειραιά έβγαλε παράνομη τη σημερινή απεργία στα βαπόρια, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις κυβέρνησης και εφοπλιστών. Πρόκειται για απροκάλυπτα αυταρχική απόφαση που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, αφού πρόκειται για μια απεργία που έχει προκηρυχθεί εδώ και δέκα μέρες, και μάλιστα από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που μπορούσαν να πάρουν απεργιακή απόφαση, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, τα ναυτεργατικά σωματεία και μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Μετά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η ΠΕΕΜΑΓΕΝ στο δικαστήριο την ώρα που εκδικάζονταν οι «παραγγελιές» των εφοπλιστών, το βράδυ και μόλις έγινε γνωστό το «απαγορεύεται» που αποφάσισε η αστική Δικαιοσύνη, η αντίδραση των σωματείων ήταν αστραπιαία.

Καταγγέλλοντας την απόφαση, 12 ναυτεργατικά σωματεία καλούν να δοθεί η μάχη σήμερα από τα ξημερώματα στους καταπέλτες των πλοίων, για να γίνει πράξη η 24ωρη απεργία. «Χωρίς τους ναυτεργάτες προπέλα δεν γυρνά, τα αντεργατικά τους σχέδια να μείνουν στα χαρτιά», διαμηνύουν και δίνουν ραντεβού στις 5.30 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση μέσα στο λιμάνι (δίπλα στην πλατεία Καραϊσκάκη).

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά μάλιστα αποφάσισε να καλύψει την απεργία των ναυτεργατικών οργανώσεων, δίνοντας απάντηση στις άθλιες μεθοδεύσεις.

«Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία», σημειώνουν στο κάλεσμά τους τα ναυτεργατικά σωματεία και προσθέτουν:

«Στις αίθουσες των δικαστηρίων δεν θα κριθούν η κατάργηση του 8ωρου, το δικαίωμα οι ναυτεργάτες να διεκδικούν, να αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και διαμορφώνουν συνθήκες γαλέρας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στη μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας, στους καταπέλτες των πλοίων, με ασπίδα και αλληλεγγύη για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις ταξικές δυνάμεις, φορείς και νεολαία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και διεκδικούν δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Να σημάνει γενικός συναγερμός παντού, για την επιτυχία της απεργίας, για τη συνέχιση και κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα. H κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και τη συντριβή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

Το κάλεσμα υπογράφουν: Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών ΕΝ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών ΜΕΚ ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Φροντιστών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Τροφοδοσίας ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δικαστήριο

Νωρίτερα, το πρωί, στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο, το «παρών» είχαν δώσει αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μαζικών φορέων της πόλης, σημειώνοντας πως πρόθεση των εφοπλιστών, συνολικά των εργοδοτών, είναι «να βγάλουν αυτήν την απεργία παράνομη» και αυτό «είναι τροχιοδεικτική βολή για το τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα σε όλους τους κλάδους».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, επεσήμανε πως με συγκεκριμένα στοιχεία τα ναυτεργατικά σωματεία έδειξαν ότι τα όσα ισχυρίζονται οι εφοπλιστές περί προσωπικού ασφαλείας και νησιών που θα μείνουν χωρίς τρόφιμα (!) είναι σαθρά. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, οι ναυτεργάτες θα απεργήσουν ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει το δικαστήριο, και δεν θα σταματήσουν εκεί, «γιατί τα ίδια τα προβλήματα είναι μπροστά μας, η ίδια η ανάγκη των εργαζομένων όχι μόνο να υπερασπίσουν τα εναπομείναντα δικαιώματά τους αλλά και να διεκδικήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, που οικοδομούν σε κάθε χώρο δουλειάς εργασιακά κάτεργα και θέλουν εργάτες χωρίς δικαιώματα. Σε αυτές τις ανατροπές του αιώνα τούς το ξεκαθαρίζουμε, δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε».

Παρέμβαση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ μόλις μαθεύτηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής που εκείνη την ώρα συζητούσε το νομοσχέδιο - τερατούργημα, καταγγέλλοντας ως «προκλητική και απαράδεκτη» την απόφαση. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση και «αν δεν το πράξει θα είναι μια πολιτική παρέμβαση μαζί με τους εφοπλιστές, στο πλαίσιο της κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ