Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Φέρνει σε επαφή τους νέους με μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του λαού μας

Συνέχεια της αναδρομής σε παλιότερα Διήμερα της ΚΝΕ, με αφορμή τα 30 χρόνια του θεσμού

2004, στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων
2004, στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στη Λέσβο στις 9, 10 και 11 Ιούλη θα γίνει φέτος το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, με σύνθημα «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον».

Με αφορμή τα 30 χρόνια αυτού του μοναδικού νεανικού θεσμού, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την αναδρομή στα Διήμερα της ΚΝΕ, που ξεκίνησε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 29 - 30 Μάη.

Στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του, ο θεσμός των Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων «δέθηκε» με θέματα της επικαιρότητας και έστρεψε το βλέμμα του επίσης σε μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του λαού και του Κόμματός μας...

18 - 22 Ιούνη 2003, Θεσσαλονίκη

Το πρώτο εξάμηνο του 2003 η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ και στο τέλος αυτής της περιόδου, τον Ιούνη, διεξαγόταν στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ εντάχθηκε λοιπόν στις παλλαϊκές διαδηλώσεις που διοργάνωσε εκεί η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ως μια μεγάλη λαϊκή αντισύνοδο και απλώθηκε σε περισσότερες μέρες.

Η βάση της κατασκήνωσης ήταν στο δάσος του Σέιχ Σου, στο δήμο Αγίου Παύλου. Σε αυτήν καθώς και στις διαδηλώσεις που έγιναν συμμετείχαν 17 κομμουνιστικές και άλλες νεολαιίστικες οργανώσεις από όλο τον κόσμο.

2005, στις πλαγιές του Κέρκη, στη Σάμο
2005, στις πλαγιές του Κέρκη, στη Σάμο
Την Παρασκευή έγινε μεγάλη παλλαϊκή διαδήλωση στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, απέναντι από το ξενοδοχείο που διεξαγόταν η Σύνοδος της ΕΕ. Αντίστοιχα το Σάββατο οι κατασκηνωτές του Διημέρου συμμετείχαν στην τεράστια διαδήλωση που απλώθηκε σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

9 - 10 Ιούλη 2004, Αθήνα

«Αντίσταση, αγώνας σε όλη την Ελλάδα, εμείς δεν θα πληρώσουμε την Ολυμπιάδα», «Θέλουμε ειρήνη και αθλητισμό, όχι στο ΝΑΤΟ και τον αυταρχισμό», «Αυτοί που σφάζουν τους λαούς δεν έχουνε δουλειά στους Ολυμπιακούς»...

Η Αθήνα - η πόλη που γέμισε κάμερες, μυστικές υπηρεσίες και «χορηγούς», με τον λαό να πληρώνει με «φόρο αίματος» και νέα βάρη τα Ολυμπιακά έργα - συγκλονίστηκε από τα συνθήματα και τον παλμό της διαδήλωσης του 13ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Από το πρωί του Σαββάτου οι νεολαίοι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα και σαν ένα μεγάλο, μαχητικό κόκκινο ποτάμι διαδήλωσαν: «Εξω το ΝΑΤΟ κι οι πολυεθνικές από την Ολυμπιάδα». Περικύκλωσαν την Ακρόπολη, σημάδεψαν συμβολικά μια κάμερα - χαφιέ, απελευθέρωσαν δεκάδες κόκκινα μπαλόνια στον αττικό ουρανό, τίμησαν τους 86 εργάτες που έχασαν τη ζωή τους για το μεροκάματο στα διάφορα έργα, από το 2001 μέχρι το 2004.

Προηγουμένως, από την Παρασκευή το βράδυ, είχαν στήσει μια κατασκήνωση κεφιού στο δημοτικό κάμπινγκ των Αγίων Θεοδώρων.

2 - 3 Ιούλη και 9 - 10 Ιούλη 2005

2006, στο μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ στη Λυκόρραχη
2006, στο μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ στη Λυκόρραχη
«60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Με αυτό το σύνθημα το 14ο Διήμερο «μοιράστηκε» σε έξι διαφορετικούς προορισμούς:

Οι Οργανώσεις από Αττική και Πελοπόννησο κατασκήνωσαν στην Μπούκα Μεσσηνίας και διαδήλωσαν στην Καλαμάτα, περνώντας από δρόμους και πλατείες που συνδέθηκαν με γεγονότα της περιόδου της Κατοχής. Στην κατασκήνωση είχε στηθεί φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στον ΔΣΕ, έγιναν βιντεοπροβολές και θεατρική παράσταση, παρουσίαση του βιβλίου «Τα πέτρινα πανεπιστήμια», της Κυριακής Καμαρινού.

Στο Νεστόριο Καστοριάς κατασκήνωσαν οι Οργανώσεις από Βόρεια και Βορειοδυτική Ελλάδα και «εξόρμησαν» στον Γράμμο. Ανέβηκαν στο ύψωμα Χάρος, πάνω από τα ερείπια της παλιάς Κοτύλης, στο μνημείο των τεσσάρων σταυραετών του ΔΣΕ, ενώ παράλληλα στην κατασκήνωση έγιναν βιντεοπροβολές, παρουσιάστηκε το θεατρικό του ΕΛΑΣίτη Γ. Κοτζιούλα «Ξύπνα Ραγιά» και οργανώθηκαν πολλά γλέντια.

Οι Οργανώσεις Στερεάς και Θεσσαλίας κατασκήνωσαν στο Στόμιο και διαδήλωσαν στη Λάρισα, καταλήγοντας στην 1η Στρατιά, όπου εγκαταστάθηκε το ιμπεριαλιστικό ευρωστρατηγείο. Στην κατασκήνωση έγινε εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη.

Η Οργάνωση της Κρήτης κατασκήνωσε στην παραλία Σούδα στον Πλακιά Ρεθύμνου και διαδήλωσε στα Ανώγεια. Οι κατασκηνωτές επισκέφτηκαν το χωριό Κοξαρέ, που υπέστη ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς το 1945 κι έγινε σχετική εκδήλωση στο μνημείο του. Ακολούθησαν πορεία στα Ανώγεια και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, οι Οργανώσεις Αιγαίου της ΚΝΕ ταξίδεψαν στη Σάμο και κατασκήνωσαν στον Πρινιά του Αγίου Κωνσταντίνου. Εκαναν πορεία και συγκέντρωση στο Βαθύ, ενώ έφτασαν με πούλμαν στους πρόποδες του Κέρκη, στα λημέρια των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού.

Η Οργάνωση του Πειραιά είχε, τέλος, για προορισμό της την Αίγινα. Οι κατασκηνωτές έκαναν πορεία στους δρόμους και προφεστιβαλική εκδήλωση στο παλιό λιμάνι, ενώ την επόμενη μέρα ξεναγήθηκαν στις φυλακές της Αίγινας και κατέληξαν στον χώρο όπου γίνονταν οι εκτελέσεις. Μαζί τους ήταν αντιπροσωπεία του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος.

1 - 2 Ιούλη 2006, Νεστόριο

«Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή», ήταν το κεντρικό σύνθημα του 15ου Διημέρου που έγινε στο Νεστόριο και στον Γράμμο, αφιερωμένο στα 60 χρόνια του ΔΣΕ και διευρυμένο με τη συμμετοχή και Κομματικών Οργανώσεων.

Η κατασκήνωση στήθηκε στο Νεστόριο Καστοριάς και οι δραστηριότητές του κορυφώθηκαν την Κυριακή με εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, στη Λυκόρραχη, στον Γράμμο, όπου και έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός λιτού κι επιβλητικού μνημείου που φτιάχτηκε εκεί για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Στην εκδήλωση μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στην κατασκήνωση στήθηκε μια συγκλονιστική έκθεση ντοκουμέντων του ΔΣΕ που μεταφέρθηκε κατόπιν και στην εκδήλωση στη Λυκόρραχη. Ενώ από τα πιο «δυνατά» στοιχεία του Διημέρου ήταν η παρουσία σε αυτό ηλικιωμένων μαχητών του ΔΣΕ που μοιράστηκαν με τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες μαρτυρίες για την τρίχρονη εποποιία του.

Το «παρών» στο Διήμερο έδωσε και αντιπροσωπεία της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, ενώ εκδηλώσεις έγιναν και στον χώρο της κατασκήνωσης.

(Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ