Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Αναβαθμίζεται» με το αίμα των εργατών του

Θύμα των τραγικών ελλείψεων σε μέσα προστασίας 59χρονος λιμενεργάτης που τραυματίστηκε θανάσιμα το περασμένο Σάββατο

Ο θανάσιμος τραυματισμός του 59χρονου εργάτη Δημήτρη Θηρίου, το πρωί του Σαββάτου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ήρθε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά, με τον πλέον δραματικό τρόπο, ότι η ανάπτυξη που οραματίζονται τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό δεν χωρά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, γιατί αποτελούν κόστος.

Ο 59χρονος λιμενεργάτης τραυματίστηκε σοβαρά στα δύο κάτω άκρα από περονοφόρο μηχάνημα (κλαρκ), κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών φόρτωσης σε πλοίο, στον εμπορικό λιμένα της Θεσσαλονίκης. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου, λίγες ώρες αργότερα, κατέληξε.

Θύμα των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα προστασίας και μέσων πρόληψης ατυχημάτων ήταν ο Δημήτρης Θηρίου, εργάτης, που βρισκόταν στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Ηταν μάχιμος συνδικαλιστής και είχε διατελέσει πρόεδρος του Σωματείου Λιμενεργατών.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης διενεργεί την προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος ενώ συνέλαβε τον 46χρονο χειριστή του κλαρκ.

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών»

Τα κέρδη των εργοδοτών «δείχνουν» τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης ως βασικό υπεύθυνο για τα εργατικά «ατυχήματα» που συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση υπεράσπισης της ζωής και των δικαιωμάτων τους και να μην επιτρέψουν να χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών.

«Αυτή είναι η "πρόοδος" που διαφημίζει η κυβέρνηση, με τους χώρους δουλειάς να έχουν μετατραπεί σε κάτεργα, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και εκατοντάδες συναδέλφους σακατεμένους ή νεκρούς.

Αυτή η ανάπτυξη, που είναι κομμένη και ραμμένη για να γεμίζουν τις τσέπες τους οι εργοδότες, δεν είναι μονόδρομος για εμάς.

Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, οργανωμένοι στο Συνδικάτο μας, μπορούμε να παλέψουμε και να επιβάλουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθούς και ωράρια στο ύψος των σημερινών αναγκών μας». Τα παραπάνω σημειώνουν μεταξύ άλλων τα Σωματεία Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του «Ομίλου Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα, η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Αλλο ένα θύμα στο βωμό της κερδοφορίας

Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του 59χρονου εργάτη εκφράζει η ΚΟ Μεταφορών της ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Δυστυχώς η εργατική τάξη της πόλης μας θρηνεί ένα ακόμα θύμα στο βωμό των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι τυμπανοκρουσίες για τις εξαγορές, τις επενδύσεις και την "αναβάθμιση" του λιμανιού της πόλης, που περνάνε μέσα από τον στόχο για τη μετατροπή της περιοχής μας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων, δεν μπορούν να κρύψουν ότι γίνονται πάνω στα σμπαραλιασμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στην έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας.

Πολύ σοβαρές ευθύνες, μαζί με την εργοδοσία, έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ που με το νόμο - έκτρωμα που ψήφισε την Πέμπτη επιβάλλει ατελείωτες ώρες δουλειάς και δίνει συντριπτικό χτύπημα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Μόνο οι εργαζόμενοι με την κοινή τους πάλη, μέσα από τα σωματεία τους, διεκδικώντας άμεσα από τους υπεύθυνους φορείς τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, μπορούν να μετατρέψουν την ευχή "να είναι ο τελευταίος νεκρός" σε πραγματικότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα δράσης σήμερα για φθηνές ποιοτικές συγκοινωνίες (2022-07-27 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταλλωρύχων (2021-12-03 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν για να γυρίσει στη δουλειά ο πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ (2021-09-28 00:00:00.0)
Νεκρός 52χρονος εργαζόμενος σε βιομηχανία χρωμάτων (2020-04-07 00:00:00.0)
Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών (2017-06-23 00:00:00.0)
Θλίψη και αποτροπιασμός για τη δολοφονία του φύλακα (2000-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ