Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέος Πρόεδρος... συνέχεια στις βασικές επιδιώξεις της Τεχεράνης

Ο ανώτατος δικαστικός Εμπραχίμ Ραϊσί εξελέγη Πρόεδρος του Ιράν, λαμβάνοντας στις εκλογές της περασμένης Παρασκευής ποσοστό 61,95% από τον πρώτο γύρο.

Ακολούθησαν στη δεύτερη θέση ο πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Μ. Ρεζαΐ, με 11,5%, και στην τρίτη θέση ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Α. Χεματί, με 8,3%.

Επισήμως δεν δόθηκαν στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής, ωστόσο ΜΜΕ που επικαλούνται ιρανικές πηγές υποστηρίζουν πως κυμάνθηκε στο 48,8% και θεωρείται το χαμηλότερο από τη δεκαετία του 1980.

Τον νικητή συνεχάρη ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος, Αλί Χαμενεΐ, αναφέροντας ότι «το ιρανικό έθνος» απέδειξε με την ευκαιρία των εκλογών ότι κέρδισε «μία ακόμη φορά» την «προπαγάνδα των μισθοφορικών ΜΜΕ του εχθρού».

Τα συγχαρητήριά τους έδωσαν επίσης οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας, του Λιβάνου και άλλοι.

Σημειώνεται ότι ο Ε. Ραϊσί κατά το παρελθόν έγινε στόχος αμερικανικών κυρώσεων και συμπεριλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ για Ιρανούς αξιωματούχους.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ, με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να αναφέρει ότι η εκλογή Ραϊσί «θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας», προσθέτοντας ότι το Ιράν εξέλεξε «τον πλέον εξτρεμιστή Πρόεδρο» από το 1979.

Σε κάθε περίπτωση, παρά το πιο «σκληρό» προφίλ του νέου Προέδρου, από τις πρώτες του δηλώσεις επιβεβαιώνεται ότι θα δοθεί συνέχεια στις βασικές επιδιώξεις της Τεχεράνης για άρση των αμερικανικών κυρώσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και για αποκλιμάκωση των σχέσεων της χώρας με ανταγωνιστές στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία.

Στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου μετά την εκλογή του, απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης εάν προτίθεται να συναντηθεί με τον Μπάιντεν, εάν το επιτρέψουν οι συζητήσεις στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ε. Ραϊσί ξεκαθάρισε ότι το Ιράν «δεν θα επιτρέψει διαπραγματεύσεις απλά για την ευχαρίστηση του να διαπραγματεύεται» κανείς. Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για την ώρα διακόπηκαν, καθώς μετά τις ιρανικές εκλογές θα γίνουν διαβουλεύσεις των συμμετεχόντων πριν από την επανάληψή τους.

Ερωτηθείς επίσης για τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία (με την οποία έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλη συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων), ο νέος Πρόεδρος εκτίμησε πως «δεν υπάρχουν εμπόδια» για μια επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αλί Ραμπίι, απέρριψε πρόσφατα αρνητικά σχόλια εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «μη ελεύθερες» ιρανικές εκλογές, αναφέροντας πως πρόκειται για «σαφή απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν».

Περισσότερα από το 14% των ψηφοδελτίων ήταν λευκά ή άκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ