Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απορροφηθούν από την «Ελληνικός Χρυσός» οι απολυμένοι εργολαβικοί εργαζόμενοι

Από πρόσφατη συγκέντρωση εργαζομένων στα μεταλλεία
Από πρόσφατη συγκέντρωση εργαζομένων στα μεταλλεία
Παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων στο μεταλλείο Μαύρες Πέτρες της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», στο Στρατώνι, κάνει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι των εταιρειών «Τεχνοχημική» και «Ελληνικά Λατομεία», οι οποίοι εργάζονταν στο μεταλλείο Μαύρες Πέτρες για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», βρέθηκαν στην ανεργία, καθώς έληξε η σύμβαση μεταξύ των εταιρειών. Οι εργασίες στο μεταλλείο συνεχίζονται και οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απορροφηθούν απευθείας από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», όπως είχε ζητήσει και το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ).

Ομως περίπου 40 εργολαβικοί εργάτες, μεταλλωρύχοι, έρχονται να προστεθούν στους εργαζόμενους που βρίσκονται χωρίς δουλειά, ξεκρέμαστοι σε καθεστώς αναμονής και ομηρίας, όπως συμβαίνει σε μια σειρά εργασιακούς χώρους όλων των κλάδων.

Αυτή η εξέλιξη ήρθε να αποκαλύψει τι πραγματικά φέρνει για τους εργαζόμενους η νέα ληστρική σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση για την παράδοση του ορυκτού πλούτου της περιοχής στην «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Η ΤΕ Χαλκιδικής σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον λαό ότι τάχα θα προκύψουν "τεράστια οφέλη" για το Δημόσιο, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής, η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους είναι στυγνή: Οι 1.400 θέσεις εργασίας που τάζουν, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά τι είδους θέσεις εργασίας θα είναι αυτές, όσες και όποτε δημιουργηθούν. Αλλωστε δεν υπάρχει στη σύμβαση η παραμικρή δέσμευση της εταιρείας, όχι μόνο για αύξηση θέσεων εργασίας αλλά ούτε καν κάποια εγγύηση για τη διατήρηση των υφιστάμενων, που στην πλειοψηφία τους είναι μέσω εργολάβων και ορισμένου χρόνου, χωρίς ΣΣΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περίπου 40 απολύσεις στις Μαύρες Πέτρες.

Αποδεικνύεται και με τις απολύσεις των εργατών ότι η κερδοφορία θα έχει ως εγγύηση την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και το χειροτέρεμα των συνθηκών εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι συνεχώς δουλεύουν με ελλιπή μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, με αύξηση της εντατικοποίησης και με συνεχή αύξηση του φαινομένου της εργολαβίας. Αδιάψευστο μάρτυρα των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας αποτελούν τα τρία θανατηφόρα εργατικά "ατυχήματα" που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην "Ελληνικός Χρυσός". Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού θέλουν να μας οδηγήσουν είναι οι πρόσφατες αλλαγές ωραρίων, με τις οποίες δηλώνουν ότι θέλουν να μειώσουν τον "μη παραγωγικό χρόνο", και οι απειλές εναντίον πρωτοπόρων εργαζομένων συνδικαλιστών τη στιγμή που υπήρχαν έντονες κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν και να διαλύσουν τους αγώνες και το σωματείο τους».

Η ΤΕ Χαλκιδικής τονίζει ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «ανάπτυξη από ποιον για ποιον» και αναδεικνύει τη θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξη σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας.

«Για να συμβεί αυτό χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα διασφαλίζουν μια ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και όχι την κερδοφορία μιας χούφτας παρασίτων. Χρειάζεται η εργατική τάξη και ο λαός να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους», σημειώνει.

Και στη βάση αυτή της φιλολαϊκής προοπτικής, καλεί τον λαό της περιοχής να παλέψει και να βγει μπροστά σήμερα στον αγώνα για:

-- Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Να απορροφηθούν στο έργο με ευθύνη της εκμεταλλεύτριας εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», η οποία να διασφαλίσει ότι δεν θα χάσουν τίποτα από τα δικαιώματά τους.

-- Επίδομα ανεργίας σε όλους τους απολυμένους εργαζόμενους για όσο καιρό είναι εκτός έργου, με ευθύνη της κυβέρνησης.

-- Αμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Να στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας στον νομό Χαλκιδικής.

-- Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη σύμβαση του Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός».

-- Στην πράξη να ακυρωθεί και να πεταχτεί στα σκουπίδια το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

-- Αναβαθμισμένα εργασιακά δικαιώματα, μέτρα υγείας και ασφάλειας στα μεταλλεία, κατοχύρωσή τους μέσω υποχρεωτικής εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ