Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες αεροπορικές επιδρομές στα σύνορα Συρίας και Ιράκ

Νέες επιδρομές στα σύνορα Συρίας και Ιράκ πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, με το Πεντάγωνο να ισχυρίζεται ότι στόχος ήταν «παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» που εμπλέκονται σε επιθέσεις «εναντίον αμερικανικού προσωπικού και εγκαταστάσεων στο Ιράκ».

Ηταν η δεύτερη φορά μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν που οι ΗΠΑ προχωρούν με το ίδιο πρόσχημα σε βομβαρδισμούς στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή επιδίωξη της Ουάσιγκτον για συνέχιση των επεμβάσεων και των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, ένα παιδί σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Ντέιρ Ες Ζορ. Σύμφωνα με τη Δαμασκό, οι αμερικανικές βόμβες στοχοποίησαν σπίτια και όχι στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους μίλησαν για... «αμυντικά αεροπορικά πλήγματα» και «απαραίτητη, προσήκουσα και μελετημένη» ενέργεια, με σκοπό «να περιοριστεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης και επίσης να σταλεί ένα καθαρό και αναμφίβολο αποτρεπτικό μήνυμα».

Τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς καταδίκασαν η Συρία, με το υπουργείο Εξωτερικών να καταγγέλλει «κατάφωρη παραβίαση της ιερότητας των συριακών και ιρακινών εδαφών», αλλά και ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση των ΗΠΑ «παραβίαση κυριαρχίας».

«Οι ΗΠΑ διαταράσσουν την ασφάλεια στην περιοχή και ένα από τα θύματα αυτής της διαταραχής θα είναι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Με τα μπούνια η Ελλάδα στα νέα «αντιτρομοκρατικά» ιμπεριαλιστικά σχέδια

Με φόντο τους νέους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, πραγματοποιήθηκε χτες στη Ρώμη υπουργική σύνοδος του «Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», στον οποίο συμμετέχουν 83 κράτη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Μάλιστα, πέρα από το διευρυμένο σχήμα, συγκλήθηκε και μια πιο «στενή» σύσκεψη για τη Συρία, με τη συμμετοχή ορισμένων μόνο χωρών, περιλαμβανομένης της Ελλάδας (με ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Τουρκία, Αίγυπτο κ.ά.), για την οποία ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας υπερηφανεύτηκε για «βήμα επανόδου» της χώρας στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στην υπουργική Σύνοδο συμφώνησαν στην ανάγκη «να δοθεί περισσότερο βάρος στην καταπολέμηση του ISIS στην Αφρική» («φωτογραφίζοντας» το επόμενο θέρετρο των «αντιτρομοκρατικών» σχεδιασμών), ενώ ο Δένδιας υπερθεμάτισε πως η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι «τα σύνορά της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της»... (βλ. περισσότερα και στη σελ. 7)

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, πέρα από την υπεράσπιση των νέων αμερικανικών βομβαρδισμών, έθεσε θέμα ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί» η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την κράτηση χιλιάδων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε φυλακές που ελέγχουν κουρδικές δυνάμεις και ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ζητούν από τις χώρες καταγωγής, περιλαμβανομένων αυτών που συμμετέχουν στο συνασπισμό, να επαναπατρίσουν, να επανεντάξουν και, όπου είναι εφικτό, να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους πολίτες τους».

Επίσκεψη Σίσι στο Ιράκ

Στο μεταξύ, χτες έφτασε στη Βαγδάτη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου ηγέτη στο Ιράκ από την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ το 1990.

Η επίσκεψη Σίσι έγινε στο πλαίσιο και της τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου - Ιορδανίας - Ιράκ που σηματοδοτεί την όξυνση των παζαριών για νέες συνεργασίες στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα σοβαρής κλιμάκωσης το μπαράζ επιδρομών των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ (2024-02-06 00:00:00.0)
Στην Αίγυπτο με μηνύματα προς Τουρκία (2023-12-20 00:00:00.0)
Σύνοδος «δωρητών» για την ανοικοδόμηση της Γάζας (2014-10-11 00:00:00.0)
Επεμβάσεις με κάλυψη ΗΠΑ (2007-12-19 00:00:00.0)
Τρία χρόνια... (2004-09-12 00:00:00.0)
Πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές βάσεις (2003-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ