Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
Αναζήτηση «συναινέσεων» σε πεδία σφοδρών ανταγωνισμών

Υπέρ της διατήρησης απευθείας διαύλων - ενώ εντείνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός Κίνας και Δύσης - τάχθηκαν στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Από τις ίδιες τις ανακοινώσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων, βέβαια, επιβεβαιώνεται ότι τα «πεδία συνεργασίας» που συζητήθηκαν είναι πεδία σφοδρών ανταγωνισμών, όπως το περιβάλλον και οι όροι με τους οποίους τα μονοπώλια των δύο πλευρών δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και στην Κίνα (σε συνθήκες που έχει «παγώσει» η Επενδυτική Συμφωνία ΕΕ - Κίνας), η διαχείριση της πανδημίας, «καυτά» μέτωπα όπως το Ιράν και η Μιανμάρ κ.ά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ ο Σι συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη «καλώντας σε επέκταση της συναίνεσης και συνεργασίας των δύο πλευρών, ώστε να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την κατάλληλη αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων». Το κρατικό κινεζικό δίκτυο CCTV μετέδωσε και ότι ο Σι εξέφρασε την ελπίδα πως οι Ευρωπαίοι θα παίξουν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, αλλά και πως θα παράσχουν ένα δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες.

Η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι η συζήτηση των τριών ηγετών ασχολήθηκε με «το διεθνές εμπόριο, την προστασία του κλίματος και τη βιοποικιλότητα», καθώς και τη «συνεργασία στη μάχη κατά της πανδημίας της COVID-19, τον παγκόσμιο εφοδιασμό με εμβόλια» και «διεθνή και περιφερειακά ζητήματα».

Η δε γαλλική προεδρία σε δική της ανακοίνωση σημείωσε ότι η τηλεδιάσκεψη έγινε ενόψει διαφόρων πολυμερών συναντήσεων (όπως η Σύνοδος του G20) και ότι οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες σημείωσαν «τις ευρωπαϊκές προσδοκίες για την πρόσβαση στην κινεζική αγορά αλλά και για συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού». Στάθηκαν επίσης στην ανάγκη «σεβασμού με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας» που χρειάζεται να εφαρμοστεί στην «εναέρια σύνδεση» Ευρώπης - Κίνας, με δεδομένη την πρόοδο στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19. Ακόμα, συζητήθηκαν άλλα πεδία συνεργασίας, όπως η εφαρμογή μέτρων που ακολουθούν «τη σύνοδο για τη χρηματοδότηση των αφρικανικών οικονομιών» αλλά και «οι τελευταίες εξελίξεις σε Ιράν και Βιρμανία».

Ειδικά για το Ιράν, πηγή της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ανώνυμα σε ΜΜΕ ότι και οι τρεις ηγέτες «κάλεσαν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να αδράξουν την ευκαιρία και να καταλήξουν σε μια συμφωνία». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση κράτησε πάνω από μία ώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζουν «χωρίς όρια» την «αντίθεση στην ηγεμονία» των ΗΠΑ (2022-03-31 00:00:00.0)
Αναζήτηση «συναινέσεων» ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός (2021-04-20 00:00:00.0)
Προχωρούν οι «δουλειές» με την Κίνα, οξύνονται οι ανταγωνισμοί (2021-02-10 00:00:00.0)
«Ευκαιρία και αναγκαιότητα» η διμερής συνεργασία (2020-06-24 00:00:00.0)
Συνεχίζεται στη βάση της βαθιάς κόντρας ΗΠΑ - Κίνας (2020-05-19 00:00:00.0)
Διακηρύξεις για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας (2017-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ