Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»
Υποβαθμισμένες υπηρεσίες «φύλαξης» στο όνομα της «συμφιλίωσης» εργασίας και οικογένειας

Την έναρξη του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» από το προσεχές φθινόπωρο προαναγγέλλει η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει επιδότηση των μητέρων για τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως δυόμισι ετών, προκειμένου να επιστρέψουν στη δουλειά.

Σύμφωνα με μια σειρά δημοσιεύματα, η εφαρμογή του προγράμματος θα είναι αρχικά πιλοτική, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, και θα γίνει με τη χορήγηση «voucher» προς την οικογένεια, με αξία ανάλογη με τις ώρες φύλαξης, το οποίο θα εξαργυρώνεται για την πρόσληψη «νταντάς». Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρχουν «νταντάδες» που θα αναλαμβάνουν τη φύλαξη βρεφών από περισσότερες οικογένειες ταυτόχρονα. Οι συμμετέχοντες θα περάσουν από διαδικασία κατάρτισης μέσω σεμιναρίων και πιστοποίησης μέσω των δήμων και στη συνέχεια θα ενταχθούν σε ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται η επιλογή.

«Με τα παραπάνω μέτρα στηρίζουμε τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους ή παράλληλα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους και ενισχύουμε τη γυναικεία απασχόληση», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Στην πράξη, με τη συγκεκριμένη ...πατέντα, βασισμένη όπως διατείνεται στις «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει δύο στόχους: Από τη μια, να αποδεσμεύσει μητέρες από τη φροντίδα των μικρών παιδιών προκειμένου να επιστρέψουν στη δουλειά, χωρίς να διαθέσει χρηματοδότηση για τη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση βρεφονηπιακών σταθμών. Από την άλλη, να απορροφήσει ορισμένες γυναίκες από τη δεξαμενή των ανέργων στις θέσεις των «νταντάδων» που θα τους εξασφαλίζουν ένα λειψό μεροκάματο και να μειώσει την «αδήλωτη εργασία» στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε παλιότερες δηλώσεις της, η ίδια η υφυπουργός έχει προτείνει πως το ρόλο της «νταντάς» μπορούν να αναλάβουν και γυναίκες συνταξιούχοι, προκειμένου «να ενισχύσουν το εισόδημά τους». Ετσι, το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα προσθέτει μια ακόμα μορφή υποβαθμισμένης υπηρεσίας «φύλαξης» βρεφών και νηπίων, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή της Προσχολικής Φροντίδας και Αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ή μιας συνταξιούχου που προσπαθεί να συμπληρώσει την πετσοκομμένη της σύνταξη.

Στην ίδια κατεύθυνση της «συμφιλίωσης» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η Μ. Συρεγγέλα έχει προαναγγείλει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία «χώρων φύλαξης μέσα σε επιχειρήσεις» για βρέφη και μικρά παιδιά. Πρόκειται για εξαγγελία που αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι η ανάγκη Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας βρεφών και νηπίων μεταφράζεται για τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τις επιχειρήσεις σε υπηρεσίες «φύλαξης» που στόχο έχουν να αυξήσουν την «απασχολησιμότητα», ώστε η εργαζόμενη μητέρα να είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, με βάση τις ανάγκες της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ