Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλες οι επιπτώσεις για κατοίκους και εργαζόμενους από τα κλεισίματα τραπεζικών καταστημάτων

Τις επιπτώσεις από τα κλεισίματα καταστημάτων τραπεζών σε μια σειρά περιοχές, με αποτέλεσμα αφενός την ταλαιπωρία κατοίκων στις περιοχές αυτές και από την άλλη απολύσεις για τους τραπεζοϋπαλλήλους, αναδεικνύει η ΚΟ Χρηματοπιστωτικού Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι στο όνομα της «ψηφιακής μετάβασης», την τελευταία πενταετία υπήρξε μπαράζ κλεισίματος καταστημάτων των τραπεζών, που σήμερα συνεχίζεται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς.

Ετσι, την τελευταία βδομάδα ανακοινώθηκαν ακόμη 25 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας που θα βάλουν λουκέτο και άλλα 64 της Τράπεζας Πειραιώς. Ηδη Eurobank και Alpha Bank έχουν προχωρήσει σε συρρίκνωση του δικτύου τους πολύ νωρίτερα.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον ολόκληρες περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία που μένουν χωρίς τραπεζικό κατάστημα της Πειραιώς (π.χ. Πεύκα - Πολίχνη Θεσσαλονίκης), και οι κάτοικοι να αναγκάζονται να μετακινηθούν δεκάδες χιλιόμετρα για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους με τις τράπεζες. Επίσης εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι εκβιάζονται να δεχτούν «εθελοντικά» την απόλυσή τους ή αναγκάζονται να αλλάξουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, να ξενιτευτούν, να χάσουν μια σειρά από δικαιώματα, εισόδημα κ.ά.

Η ΚΟ Χρηματοπιστωτικού απαιτεί να μην κλείσουν τα καταστήματα στις απομακρυσμένες περιοχές και την τοποθέτηση των εργαζομένων από τα καταστήματα που κλείνουν στα πλησιέστερα καταστήματα εντός των πόλεων.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Οι τραπεζικοί όμιλοι, που ξεκοκάλισαν δισεκατομμύρια κρατικές επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους, που καταπίνουν αδηφάγα τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας, έρχονται και κλείνουν υποκαταστήματα, απολύουν εργαζόμενους.

Η πανδημία αξιοποιήθηκε στην κατεύθυνση να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση και να επιβάλουν την τηλεργασία, να θωρακίσουν το σύστημα και τη λειτουργία των τραπεζών. Το Ταμείο Ανάκαμψης επιτάσσει τη μετάβαση στην ψηφιοποίηση, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις μεγάλες επιχειρήσεις, να ξεφύγουν από "γραφειοκρατικές" διαδικασίες και όλα αυτά που καθυστερούν την τροφοδότηση των επιχειρήσεων με χρήμα, δάνεια και επενδύσεις, να εξασφαλίσουν υπηρεσίες που θα είναι διαθέσιμες 24 ώρες/24ωρο, 7 μέρες/βδομάδα, από οποιοδήποτε σημείο της χώρας ή και εκτός. Μαζί με αυτά αξιοποιούν τον πτωχευτικό νόμο, είτε για να προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς της εργατικής και λαϊκής κατοικίας είτε στον ωμό εκβιασμό να δεχτούν τα φτωχά και καταχρεωμένα στρώματα του λαού μας τους ληστρικούς όρους».

Καλεί τους εργαζόμενους να μη συναινέσουν στη λογική της κοινής «εθνικής» ευθύνης για τη στήριξη των τραπεζών, που περνά πάντα μέσα από τη δική τους χασούρα. Να μη δεχτούν τα νέα προγράμματα εθελούσιας. Να μην υποκύψουν στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική των τραπεζιτών που συρρικνώνει τα δικαιώματά τους. Να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων, στους εκβιασμούς, στις απολύσεις (2021-07-14 00:00:00.0)
Σκληρά αντεργατικά μέτρα για την ενίσχυση των τραπεζών (2021-07-02 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με τον νέο γύρο μειώσεων προσωπικού και κλεισίματος καταστημάτων (2020-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ