Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ
Ολοκλήρωσε την καταστροφή του 2016

Στην περιοχή από την πρώτη στιγμή βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Από την επιχείρηση πυρόσβεσης
Από την επιχείρηση πυρόσβεσης
Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες πριν τις 7 το πρωί στην Κατάβαση της Χίου. Η φωτιά ξεκίνησε πάνω από τα καταστήματα στον επαρχιακό δρόμο και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε αμέσως διαστάσεις. Γρήγορα δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς απειλούνταν τα πρώτα σπίτια.

Στην περιοχή έσπευσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ έπνεαν δυνατοί βόρειοι άνεμοι, που κατεύθυναν τη φωτιά προς την πλευρά της Σιδηρούντας.

Ωστόσο, λόγω της πυκνής βλάστησης σε όλη την περιοχή, η φωτιά μετακινούνταν και προς το χωριό Διευχά, οι κάτοικοι του οποίου είχαν ετοιμαστεί από νωρίς το πρωί για το ενδεχόμενο εκκένωσης, όπως και έγινε. Λίγο αργότερα εκκενώθηκε και η Σιδηρούντα, που είχε καεί τον Αύγουστο του 2016.

Στο πύρινο μέτωπο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μάρκο Σκούφαλο, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Χίου. Στη συζήτηση με τους κατοίκους, που έβλεπαν τις περιουσίες τους σε κίνδυνο, ήταν έντονη η αγανάκτηση για τις ελλείψεις σε πρόληψη και μέσα πυρόσβεσης, ενώ ακούγονταν χαρακτηριστικά ότι ακόμα και οι δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν, δεν θα ήταν διαθέσιμες αν υπήρχε κι άλλη μεγάλη φωτιά την ίδια ώρα σε άλλη περιοχή της χώρας.

Στην περιοχή έφτασαν να επιχειρούν 62 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της Σάμου, τρία ελικόπτερα, εφτά αεροσκάφη, ενώ μεταφέρονταν αεροπορικά στο νησί 25 πυροσβέστες του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της 2ης ΕΜΑΚ. Ενας πυροσβέστης λιποθύμησε από εισπνοή καπνών και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Το μεσημέρι το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπιζόταν στην περιοχή Αψηλές, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος και εκεί δινόταν μεγάλη μάχη προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς. Τελικά, η επιχείρηση της Πυροσβεστικής αποσόβησε τα χειρότερα στην περιοχή της Κατάβασης, που γειτνιάζει με πυκνό δάσος από τα λίγα που έχουν απομείνει στη Χίο, σε ένα τμήμα του νησιού που συχνά κινδυνεύει από πυρκαγιές.

Νωρίς το απόγευμα η φωτιά ήταν σε ύφεση, αλλά η μάχη με τα πεζοπόρα τμήματα συνεχιζόταν, λόγω των ισχυρών ανέμων, που κατηύθυναν, πλέον, τη φωτιά κυρίως προς τα καμένα από το 2016, προς τη Σιδηρούντα. Η πυρκαγιά κατέστρεψε δασικές εκτάσεις, τμήματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, καθώς και καλλιέργειες, κυρίως ελαιόδεντρα, στην Κατάβαση και τα Διευχά. Τα ενεργά μέτωπα μαίνονταν σε περιοχές δύσβατες και απρόσιτες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντικές υλικές ζημιές στην Κατάβαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη δασική πυρκαγιά στους Μυτιληνιούς (2023-07-01 00:00:00.0)
Φωτιές σε Λακωνία και Φθιώτιδα (2022-08-18 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Ηράκλειο και Διδυμότειχο (2020-08-28 00:00:00.0)
Πυρκαγιά στη Σητεία (2018-07-13 00:00:00.0)
Πυρκαγιές (2013-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ