Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Προδιαγράφει νέο χτύπημα στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα

Η ενσωμάτωση μιας ακόμα Οδηγίας της ΕΕ, που με πρόσχημα την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» προδιαγράφει την παραπέρα περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αφορά την τροποποίηση του ν. 4557/2018 - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1673, και κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η «σοβαρότερη ίσως πτυχή του» είναι οι ρυθμίσεις και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που δημιουργούνται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, «μιας έννοιας που γίνεται λάστιχο στα ντοκουμέντα της ΕΕ».

Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ότι στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου διευρύνεται η «έννοια της αξιόποινης υποστήριξης της τρομοκρατίας, αφού διαχωρίζει και ποινικοποιεί αυτή ως ξεχωριστή περίπτωση από τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ποινικοποιεί, δηλαδή, άλλες μορφές υποστήριξης, όπως αυτές περιγράφονται στα άρθρα 187 Α και Β του Ποινικού Κώδικα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «η υλική έκφραση αλληλεγγύης από ένα σωματείο προς τον λαό της Παλαιστίνης, που χαρακτηρίζεται από τους δολοφόνους συμμάχους σας του Ισραήλ ως τρομοκράτες, ή άλλα λαϊκά κινήματα που βαφτίζονται έτσι από την ΕΕ, να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση νομικού προσώπου με βάση τις διοικητικές κυρώσεις που εισάγονται στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου».

Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, μένει ορθάνοιχτη η πόρτα, για να ενταχθούν στον όρο «τρομοκρατία» και μορφές πάλης που επιλέγει το οργανωμένο εργατικό κίνημα με σοβαρές συνέπειες για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, «μέσα μάλιστα από μια συνεχή διεύρυνση για τα αδικήματα αυτά και των ειδικών ανακριτικών πράξεων και μεθόδων που παραβιάζουν βάναυσα θεμελιώδεις δικονομικές προστατευτικές αρχές».

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγονται σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, παρουσίασε στη Βουλή τα επίσημα κείμενα της ΕΕ και συγκεκριμένα αποσπάσματα από αυτά όπου αναφέρεται ότι «η τρομοκρατία θρέφεται από τον ριζοσπαστισμό», στον οποίο ανήκουν «όσοι διεκδικούν ισότητα και ανακατανομή του εισοδήματος, απορρίπτουν τις καπιταλιστικές αξίες, που θεωρούν ως κύρια αιτία της κοινωνικής ανισότητας και αντιτίθενται στην αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση Εκπαίδευσης, Υγείας και Μεταφορών».

Να ποιοι είναι οι ...«τρομοκράτες» είπε, αναδεικνύοντας ότι το ζητούμενο για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της με τέτοιους νόμους, είναι η θωράκιση της απρόσκοπτης κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, συνολικά του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. «Αυτά τα κείμενα, πρόσθεσε, τα έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, που υποστηρίζουν την ΕΕ των πολυεθνικών».

Το πιο σύντομο ανέκδοτο...

Εξάλλου, όπως ανέδειξαν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ, αποτελεί τουλάχιστον ανέκδοτο να γίνεται λόγος για πρόληψη και αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος που η σήψη, η διαφθορά, η δωροδοκία είναι μέσα στη «φύση» του.

Ανέφεραν συγκεκριμένα παραδείγματα με τους φορολογικούς παραδείσους, ή την ομολογία επιχειρηματικών ομίλων π.χ. «Siemens» για δωροδοκία κυβερνήσεων, πολιτικών και αρχών, χωρίς ουδέποτε να «αγγιχτεί» κανείς. Αλλά και εγχώριοι μεγαλοσχήμονες, που έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές δραστηριότητες από λαθρεμπόριο και εμπόριο ναρκωτικών μέχρι και λαθρεμπόριο όπλων, υπήρξαν ή παραμένουν συνομιλητές όλων των αστικών κυβερνήσεων. Υπενθύμισαν, επίσης, ποιοι ήταν αυτοί που εξόπλισαν τους «Ταλιμπάν», ποιοι εξόπλισαν, χρηματοδότησαν και εκπαίδευσαν τον ISIS κ.ά.

Επισήμαναν ότι αν ήθελε η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, να ελέγξει έστω και υποτυπωδώς το μαύρο χρήμα και τις διαδρομές του, θα ονομαστικοποιούσε τις μετοχές των ανωνύμων εταιρειών, θα έλεγχε τους τίτλους του Δημοσίου, θα απαγόρευε τις συναλλαγές με τις «οφ σορ» εταιρείες που αποτελούν το βασίλειο της διαφθοράς και των μαύρων ταμείων.

Για όλα αυτά, βέβαια, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλαν άχνα, ενώ η όλη τους αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ποιος είναι αυτός που μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα τις Οδηγίες!

Ηταν χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τελικά το νομοσχέδιο, γιατί, όπως ανέφερε ο εισηγητής του Αλ. Αυλωνίτης, η κυβέρνηση «υιοθέτησε αοριστίες» για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, σε αντίθεση με τη «συντονισμένη νομοθετική προσπάθεια» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που «έλαβε τα εύσημα των Ευρωπαίων ειδικών για το επίπεδο παρακολούθησης των κοινοτικών πρακτικών και την εφαρμοστικότητα»... Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε υπέρ, κατά η Ελ. Λύση και «παρών» το ΜέΡΑ25.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ