Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Ακόμα πιο ρευστή η «επόμενη μέρα» μετά τη δολοφονία του Προέδρου

Την εξόντωση και τη σύλληψη ανδρών που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στη δολοφονία του Προέδρου της Αϊτής, Ζ. Μοΐζ, ανακοίνωσε χτες η αστυνομία, ενώ η χώρα έχει κηρυχθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και παραμένει ρευστή η «επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην καταδίωξη μετά τη δολοφονία και τις συμπλοκές που ακολούθησαν στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς με ενόπλους που θεωρείται ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του Μοΐζ μέσα στο σπίτι του, τέσσερις «μισθοφόροι» σκοτώθηκαν, άλλοι 6 συνελήφθησαν, ενώ απελευθερώθηκαν τρεις αστυνομικοί που κρατούνταν όμηροι. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ένας Αμερικανός πολίτης, αϊτινής καταγωγής.

Ενώ παραμένουν τα ερωτήματα για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών της δολοφονίας, όπως και για το πώς μπόρεσαν να εξουδετερώσουν την ένοπλη φρουρά του Μοΐζ, ο πρέσβης της Αϊτής στις ΗΠΑ, Μποξί Εντμόν, ανέφερε ότι οι ένοπλοι ήταν «επαγγελματίες μισθοφόροι» που παρίσταναν τα μέλη της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA).

Κλειστό παραμένει στο μεταξύ το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπως κλειστά είναι και τα σύνορα με τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά των ΗΠΑ, με τη μακρά «παράδοση» ωμών παρεμβάσεων εναντίον του λαού της Αϊτής, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσπευσε να δηλώσει έτοιμος «να προσφέρει κάθε βοήθεια». Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τις αϊτινές αρχές να διεξαγάγουν όπως προβλέπεται τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 26 Σεπτέμβρη.

Η ΕΕ εξέφρασε «ανησυχία για τη συνεχή κλιμάκωση της βίας» στην Αϊτή, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη απόφασή του ζητά οι δράστες της δολοφονίας του Αϊτινού Προέδρου «να προσαχθούν το ταχύτερο ενώπιον της Δικαιοσύνης» προκειμένου να λογοδοτήσουν για αυτό το «ειδεχθές έγκλημα». Το ΣΑ του ΟΗΕ ζητά επίσης «εντόνως από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην Αϊτή να απέχουν από οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια και οποιαδήποτε υποκίνηση σε βία».

Υπενθυμίζεται ότι στο φόντο της μεγάλης επιδείνωσης της κατάστασης με τις συγκρούσεις αντίπαλων συμμοριών στην πρωτεύουσα και της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, ο Μοΐζ είχε ανακοινώσει την περασμένη Δευτέρα τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, του Αριέλ Ανρί, αποστολή του οποίου θα ήταν η διεξαγωγή των εκλογών, καθώς εντείνονταν οι πιέσεις για «ομαλότητα» από την πλευρά των ΗΠΑ, της ΕΕ κ.ά. Ο Ανρί ωστόσο δεν πρόλαβε να αναλάβει καθήκοντα.

Χτες η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Αϊτή δήλωσε ότι ο προσωρινός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ θα πρέπει να παραμείνει ηγέτης της χώρας μέχρι τις εκλογές, καλώντας «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να σχεδιάσουν έναν κοινό δρόμο προς τα μπρος (...) με ειρηνικό τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ