Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Διεργασίες στο «τρίγωνο» ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

Στα «πολύ ξεκάθαρα μηνύματα» που έστειλε στην Τουρκία η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αλλά και στις «καλές διμερείς σχέσεις», από τις οποίες και «οι γείτονές μας έχουν συμφέρον», στάθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που συναντήθηκε χτες στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Εν αναμονή νέων διεργασιών τόσο στο Κυπριακό όσο και συνολικά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, με «μοχλό» και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που έχουν για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής ενεργειακοί κολοσσοί, η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την «ενότητα» με την οποία τα μέλη της ΕΕ πρέπει να διαπραγματευτούν τη σχέση τους με την Τουρκία.

Κατά τ' άλλα, η επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο αφορούσε και το σχέδιο «Κύπρος - το αύριο», νέων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που η Λευκωσία προωθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στρώνοντας το έδαφος για μια σειρά μπίζνες, σε τομείς όπως η Ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε και ότι θα μεταφέρει στην ΕΕ το θέμα της ανάγκης δημιουργίας βάσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας RescEU στην Κύπρο, μιλώντας για «κάτι που θα είναι επωφελές τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για χώρες της περιοχής».

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα της Κύπρου βρέθηκε χτες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, που σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι «προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια όσο το δυνατόν ισχυρή «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (σ.σ. όπως προκλητικά αποκαλεί η Τουρκία το ψευδοκράτος) η οποία μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να παραγάγει».

Η «επίσκεψη εργασίας» του Οκτάι έγινε ενόψει της επίσκεψης που θα κάνει στο ψευδοκράτος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στις 20 Ιούλη (ανήμερα της πρώτης τουρκικής εισβολής στο νησί το 1974), στο πλαίσιο της οποίας οι κατοχικές αρχές προετοιμάζουν εγκαίνια μιας σειράς υποδομών και έργων, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος που πολλοί επενδυτές (μεταξύ άλλων και Ελληνοκύπριοι, όπως και πολλοί ξένοι) έχουν ήδη εκφράσει, για «φιλέτα» όπως τα Βαρώσια κ.τ.λ.

Ο Οκτάι χαρακτήρισε την 20ή Ιούλη «σημαντική ημερομηνία», γιατί «είναι η ημερομηνία κατά την οποία απέκτησαν την ελευθερία τους οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας». Πρόσθεσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι βασική συνιστώσα του νησιού, είναι η πραγματικότητά του» και ότι «η πεποίθησή μας, η ιδέα μας στη βάση δυο ίσων κυρίαρχων κρατών και η ομοφωνία μας με την «ΤΔΒΚ» στο εν λόγω θέμα είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που εκπέμπουμε στον κόσμο από εδώ».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Τουρκία και ΗΠΑ ανέδειξαν την κοινή τους αφοσίωση στην υπεράσπιση του ΝΑΤΟ μέσα και από κοινές εναέριες περιπολίες που ξεκίνησαν μαχητικά τους αεροπλάνα πάνω από Πολωνία και Ισλανδία. Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουγκέσκου ευχαρίστησε τους «συμμάχους μας ΗΠΑ και Τουρκία για τη συνεισφορά τους στις περιπολίες του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «ξεκάθαρο παράδειγμα» της «συμμαχικής αλληλεγγύης στην πράξη», που «δείχνει ότι το ΝΑΤΟ έχει τις ικανότητες και την αποφασιστικότητα να προστατεύσει όλους τους Συμμάχους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ