Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις σημαίνουν απολύσεις και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων

Ανακοίνωση σχετικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παράδοση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε επιχειρηματικό όμιλο

Κάλεσμα οργάνωσης και πάλης στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά απευθύνει η ΚΟ Ναυπηγείων της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού παράδοσής τους σε επιχειρηματικό όμιλο, η οποία αφήνει το προσωπικό του εργοστασίου «στον αέρα». Η κυβέρνηση προωθεί την παράδοση του ναυπηγείου σε νέο ...«σωτήρα» καθαρού από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ικανοποιώντας τις σχετικές απαιτήσεις των επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών που «τρέχουν» ανάμεσα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ποιοι θα βάλουν στο χέρι τις ναυπηγικές υποδομές μπροστά και στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, στις 6 Ιούλη, κατά τον τρίτο διαγωνισμό για τη νέα πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τελικά πλειοδότησε η εταιρεία «Forest Grove».

Πρόκειται για τεράστιο μονοπωλιακό όμιλο του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου με περίπου 120 πλοία (δεξαμενόπλοια, αεράδικα και φορτηγά), διασυνδέσεις και συνεργασίες με τη Ρωσία («Gazprom» και «Yamal LNG») και την Κίνα.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως σαφές ότι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν, γιατί αυτή είναι η επιθυμία των επενδυτών... Παράλληλα, είναι άγνωστο και τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που τους οφείλονται από τους νυν ...«σωτήρες», τα γερμανοαραβικά μονοπώλια, αλλά και το Δημόσιο, και τα οποία φτάνουν τα 180 εκατ. ευρώ!

Υπάρχει άλλος δρόμος

«Απαιτείται ακόμη πιο αποφασιστικά να οργανωθεί η πάλη μας για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που μας χρωστάνε», διαμηνύει η ΚΟ Ναυπηγείων του ΚΚΕ. Αναλυτικά σημειώνει:

«Η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις στον καπιταλισμό πάντα έχουν ταξικό πρόσημο, δηλαδή κέρδη για τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες από τη μία και μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, απολύσεις και χειροτέρευση των όρων ζωής των εργαζομένων από την άλλη.

Εξάλλου, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη αλλά και των διαφόρων κυβερνητικών στελεχών πως "τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας ξαναπιάνουν δουλειά και γίνεται ένα ακόμα βήμα για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας" στην πράξη για εμάς τους εργαζόμενους σημαίνουν πως στο όνομα της ανάπτυξης χαρίζουν στρατηγικής σημασίας χώρους, όπως τα ναυπηγεία, σε μονοπωλιακούς ομίλους και εφοπλιστές, ενώ οι θέσεις εργασίας μας και τα δεδουλευμένα μας βρίσκονται "στον αέρα".

Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία ζούμε και επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όλα αυτά τα χρόνια επιτίθενται σε όποιο δικαίωμα μας έχει απομείνει, μας ζητάνε να σκύψουμε το κεφάλι, να αποδεχτούμε τις αντεργατικές πολιτικές τους στο όνομα του δήθεν εφικτού και του ρεαλιστικού. Μας λένε πως "τόσο αντέχει η οικονομία", μας καλούν "να βάλουμε πλάτη για το κοινό εθνικό συμφέρον".

Δηλαδή, σε απλά Ελληνικά, "να βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας" όπως λέει και ο λαός μας, μιας και έχει αποδειχθεί ότι η ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν συμβαδίζει με την εξασφάλιση και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αλλωστε, όλο αυτό το χρονικό διάστημα ζούμε στο πετσί μας την υποβάθμιση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τις μειώσεις στο μεροκάματο, γράφουμε τα χρωστούμενα, αγωνιούμε για την Ασφάλισή μας την περίοδο που δουλεύαμε εκ περιτροπής και προσπαθούμε με χίλια βάσανα να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Αρα, μπορούμε να βγάλουμε πολύ σαφή συμπεράσματα για το ποιο είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν τώρα που ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός.

Αγώνας κόντρα στον συμβιβασμό και στην υποταγή

Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος του αγώνα κόντρα στον συμβιβασμό, στην υποταγή, στην ηττοπάθεια. Σε αυτόν τον δρόμο σας καλεί το ΚΚΕ να βαδίσουμε μαζί.

Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσει η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για να βάλουμε εμπόδια στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής, για να αποσπάσουμε κατακτήσεις, για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Εχουμε τη δύναμη με τον αγώνα μας και την πάλη μας να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς τους, να παλέψουμε και να απαιτήσουμε την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που μας χρωστάνε.

Χρειάζεται σκληρός ταξικός αγώνας κόντρα στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα αστικά κόμματα, στον ΣΕΒ και στην εργοδοσία, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, που μας βλέπουν σαν αναλώσιμους, σαν ένα ακόμη γρανάζι στη μηχανή των κερδών τους, χωρίς να λογαριάζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Αυτός τελικά είναι ο μονόδρομος για εμάς τους εργάτες, γιατί ό,τι έχουμε κερδίσει το έχουμε κερδίσει με την πάλη μας και όχι παρακαλώντας αυτούς που μας κάνουν τον βίο αβίωτο.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη - Με τον αγώνα μας να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ταξική εγρήγορση κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ