Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΠΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στρώνουν το έδαφος για το «πάγωμα» και φέτος του κατώτερου μισθού

Το άλλοθι στην κυβέρνηση για να κρατηθεί και φέτος ο κατώτατος μισθός παγωμένος στα εξευτελιστικά επίπεδα των 650 ευρώ μεικτά, δίνει η Εκθεση του ΚΕΠΕ που έχει αποσταλεί προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, ώστε η κυβέρνηση να αποφασίσει σχετικά μέχρι το τέλος του μήνα. Επί της ουσίας πρόκειται για τη γνωστή μεθόδευση που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), με τον οποίο αφού στέρησαν από τα συνδικάτα το δικαίωμα να έχουν λόγο στον καθορισμό του κατώτατου μισθού και αυτός μπήκε στις μυλόπετρες της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της κατάστασης της οικονομίας, η τελική απόφαση, διανθισμένη με τις «εκθέσεις» των ειδικών, ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Στο διά ταύτα, η έκθεση του ΚΕΠΕ και των ειδικών εμπειρογνωμόνων, με πρόσχημα την υψηλή ανεργία και τις συνέπειες της πανδημίας, προτείνει να μη δοθεί καμία αύξηση στον κατώτερο μισθό, ενώ ορισμένα μέλη της προτείνουν αυξήσεις έως 4%, ως θετικό μήνυμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οπως αναμενόταν, στη γραμμή αυτή συντάσσονται και οι εργοδοτικοί φορείς, με τον ΣΕΒ να πρωταγωνιστεί στην κατεύθυνση παραπέρα συμπίεσης του εργατικού εισοδήματος και μείωσης του «εργατικού κόστους». Αλλωστε, η κυβέρνηση με το πρόσφατο αντεργατικό τερατούργημα, δώρο στις επιχειρήσεις, νομοθέτησε το απλήρωτο 10ωρο, τη μείωση του κόστους των υπερωριών κ.λπ., διατάξεις που χτυπάνε το σύνολο των εργατικών μισθών.

Βέβαια, το σκηνικό για «πάγωμα» και φέτος του κατώτερου μισθού είχε στηθεί από την ίδια την κυβέρνηση, που με στοχευμένες διαρροές στον Τύπο το προηγούμενο διάστημα προετοίμαζε το κλίμα, ενώ άφηνε ανοιχτό με πρόσχημα την πανδημία η πολιτική αυτή να συνεχιστεί και για το 2022.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις εκθέσεις, όπως αυτή του ΚΕΠΕ, επιβεβαιώνεται πως ο νόμος για τον κατώτερο μισθό, που ψήφισε η ΝΔ και με τυμπανοκρουσίες εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε για να συμπιέζει τον μέσο μισθό με βάση τη «μέγγενη» της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τους στόχους της ανάπτυξης, τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ