Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ
Αφαντος ο εργολάβος που είχε αναλάβει τους ψεκασμούς για τη δακοκτονία

Την ακύρωση του πρώτου ψεκασμού στο δήμο Σπάρτης, που ήταν προγραμματισμένος για τις 6 Ιούλη, αλλά δεν έγινε ποτέ, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις της Περιφέρειας, καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως σε συνάντηση που είχε γίνει εδώ και δύο μήνες με εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, είχαν λάβει τη δέσμευση πως οι ψεκασμοί θα ξεκινούσαν στις 6 Ιούλη, όμως όπως διαπίστωσε ο Σύλλογος, ο εργολάβος που είχε αναλάβει τον ψεκασμό σε συγκεκριμένη περιοχή της Λακωνίας, στην περιοχή των Βουτιάνων, ήταν άφαντος, όπως άφαντα ήταν και τα ψεκαστικά μηχανήματα!

Ο Σύλλογος προχώρησε άμεσα σε παρέμβαση στην αρμόδια υπηρεσία, ΔΑΟΚ και στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη, για να εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο δεν προχώρησε η διαδικασία του ψεκασμού. Αυτό που είπαν είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο ο εργολάβος έχει περιθώριο να εφαρμόσει το πρόγραμμα μέχρι την τελευταία μέρα.

Ο Σύλλογος επισημαίνει πως «το θέμα της δακοκτονίας για τους παραγωγούς είναι μείζονος σημασίας, αλλά η ανεπαρκής χρηματοδότηση αφήνει πολλές περιοχές εκτός προγράμματος, ενώ όπου πραγματοποιείται ψεκασμός, δε γίνεται έγκαιρα και καθολικά, ούτε όσες φορές απαιτείται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή όπως το 2016 και 2018. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη να γίνεται ψεκασμός για το δάκο με κατάλληλα σκευάσματα για τα αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας, καθώς μέχρι τώρα είτε υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής, είτε αναγκάζονται οι παραγωγοί να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για αντιμετώπιση του δάκου, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και με κόστος γίνεται απαγορευτικό».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, αφού καταδικάζει τις πολιτικές εξόντωσης των βιοπαλαιστών αγροτών, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να διεκδικήσουν:

-- Την καθολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις ανάγκες μας, που να καλύπτουν τη συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ.

-- Την κατάργηση του χαρατσιού 2% για τη δακοκτονία. Μείωση του κόστους παραγωγής.

-- Την άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στη Διεύθυνση Γεωργίας.

-- Κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο αξιοπρεπούς διαβίωσης των οικογενειών μας. Φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ