Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ετοιμαζόμαστε για ταξική - μαχητική απάντηση στο μπαράζ αντεργατικών ανατροπών

Από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών στη σύσκεψη

Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι μέρος ενός μπαράζ αντιασφαλιστικών ανατροπών, επισήμανε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). «Ο στόχος τους είναι να φτάσουμε στην εξατομίκευση της Κοινωνικής Ασφάλισης», τόνισε και κατήγγειλε την προσπάθεια των κυβερνήσεων να εξαφανίσουν την κρατική ευθύνη και να μετατρέψουν τον κάθε ασφαλισμένο σε ...τζογαδόρο.

Τη συσπείρωση εργαζομένων του κλάδου, τη συμμετοχή σε συνελεύσεις και συσκέψεις, στις απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και στις αρχαιρεσίες μετέφερε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Στο έδαφος αυτό, μίλησε για την ευθύνη που αναλαμβάνει το Συνδικάτο να δυναμώσει τον αγώνα για να μείνει ο νόμος στα χαρτιά, για να πάρουν απάντηση τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Οσον αφορά το μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης, συνόψισε την αρνητική πείρα από τη μετατροπή και λειτουργία του επικουρικού Ταμείου του κλάδου ως επαγγελματικού, με την κατάργηση μιας σειράς παροχών και τη συρρίκνωση των συντάξεων.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το «αυτόνομο» σχολείο εξήγησε η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη». «Το σχολείο που έχουμε σήμερα σίγουρα δεν μας ικανοποιεί. Δεν φτιάχτηκε για τα παιδιά της εργατικής τάξης», τόνισε και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο αποτελεί «αντιδραστική τομή», οδηγώντας σε πιο έντονες ταξικές διαφοροποιήσεις και διαχωρισμούς.


Την υπονόμευση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού ανέδειξε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Οι επικίνδυνες ανατροπές μας αφορούν όλους», ξεκαθάρισε και εξήγησε πως αυτό ισχύει τόσο για την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα όσο και για το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την ανάδειξη των ταξικών δυνάμεων σε πρώτες και αυτοδύναμες στις πρόσφατες αρχαιρεσίες ανέδειξε η Βαγγελιώ Μπούκουρα, από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά». Με την παρέμβασή της συνόψισε την πλούσια και πολύμορφη δράση για το ζήτημα της υγείας, τις ελλείψεις προσωπικού, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που συνέβαλε στο αποτέλεσμα αυτό.

Την πείρα από τη μάχη που έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές μετέφερε ο Γιώργος Δούκας, εργαζόμενος σε αυτό. Οπως εξήγησε, στο πλατύ άνοιγμα που πραγματοποίησαν κανένας εργαζόμενος δεν βρήκε «θετικές» τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών.

Μπορεί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να μην οργάνωσαν την απεργία, αλλά αυτή είχε επιτυχία όχι μόνο στις 10 αλλά και στις 16 Ιούνη, χάρη στη δράση των σωματείων και των εργαζομένων, σημείωσε η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Ανάμεσα στα ανοιχτά μέτωπα πάλης πρόσθεσε και αυτό του αγώνα ενάντια στις απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων και την επαναφορά των εργολαβικών συνεργείων στην καθαριότητα των δημόσιων νοσοκομείων.

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να στοχεύσει στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης», κατήγγειλε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής. Με την παρέμβασή του στηλίτευσε την προπαγάνδα που παρουσιάζει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης ως μέτρο υπέρ των νέων εργαζομένων, όπως άλλωστε έκανε και με τα μέτρα για την κατάργηση του 8ωρου και την παραπέρα ευελιξία στον εργάσιμο χρόνο. «Θα φάνε για ακόμα μια φορά τα μούτρα τους», τόνισε.

Τον στόχο της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια νέα γενιά ασφαλισμένων, για τους οποίους Ασφάλιση δεν θα σημαίνει προστασία, σύνταξη, περίθαλψη, αλλά τζόγος και ατομικός κουμπαράς, στηλίτευσε η Γιώτα Κίτσου, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.

«Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι κατάκτηση που έχει αποσπαστεί με αιματηρούς αγώνες από την εργατική τάξη και το κίνημά της», ανέφερε ο Κυριάκος Λουκάκος, εργαζόμενος στις αστικές συγκοινωνίες και μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ. Μίλησε για τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής επίθεσης στους εργαζόμενους του κλάδου, από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, αλλά και τα σπασμένα που πλήρωσαν από το «κανόνι» που βάρεσε η ασφαλιστική εταιρεία «Ασπίς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ