Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής

Τι θα γίνει σε περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης;

Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής το περασμένο Σάββατο, καθώς για μια ακόμα φορά ήρθαν αντιμέτωποι με αποπνικτικές συνθήκες, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή του Βαρνάβα αλλά και της φλόγας στα φουγάρα του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο που προκάλεσε η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί περίπου έξι μήνες πριν, μετά από πυρκαγιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας,«το δίκτυο πάλι είχε αστάθεια, με αποτέλεσμα να διακόψει απότομα τη λειτουργία του το διυλιστήριο Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ». Το Σωματείο επισημαίνει τόσο την επικινδυνότητα της απότομης διακοπής της λειτουργίας του διυλιστηρίου όσο και τα «σοβαρά περιβαλλοντικά συμβάντα» που προκαλεί «η καύση τεράστιου όγκου αερίων στον πυρσό ασφάλειας».

Το συμβάν του περασμένου Σαββάτου προστίθεται σε μια σειρά από πρόσφατα γεγονότα (πυρκαγιές σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, έκρηξη σε φιάλες και βυτίο υγραερίου στον Ασπρόπυργο) που αναδεικνύουν την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, στην οποία «συνυπάρχουν βαριά βιομηχανία (διυλιστήρια, αποθήκες υγρών καυσίμων, υγραερίου και φυσικού αερίου, ναυπηγεία, χημική βιομηχανία) δίπλα σε κατοικημένες περιοχές».

«Είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για την προστασία των κατοίκων από αυτές τις πηγές κινδύνου αλλά και από την έκθεσή τους στα παράγωγα των καιόμενων αερίων», καταγγέλλει το Σωματείο, δείχνοντας ως «ένοχο» την πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ενέργειας.

Το Σωματείο απαιτεί από την εργοδοσία και το κράτος «να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, με οποιοδήποτε κόστος, έτσι ώστε στο μέλλον να αποφεύγονται αντίστοιχα περιστατικά, τα οποία είναι από μόνα τους επικίνδυνα για την πρόκληση ατυχήματος και παράλληλα συνιστούν περιστατικά περιβαλλοντικής μόλυνσης». «Απέναντι στην πολιτική υποβάθμισης της ζωής μας, μονόδρομος είναι ο αγώνας και η διεκδίκηση για καλύτερους όρους δουλειάς, με ασφάλεια, για ζωή με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων!», τονίζει.

ΚΚΕ: Οι κάτοικοι της περιοχής ζουν συνεχώς με τον φόβο

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των κατοίκων, αναδεικνύουν βουλευτές του ΚΚΕ. Με αφορμή την έκρηξη και πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 18 Ιούνη σε αποθήκη με φιάλες προπανίου και υγραερίου στην περιοχή του Ασπρόπυργου, είχαν καταθέσει Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς (Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας), με τις ανησυχίες του Κόμματος να επιβεβαιώνονται και από την κατάσταση που για μία ακόμα φορά δημιουργήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Οι βουλευτές του Κόμματος εξέφραζαν την έντονη ανησυχία τους «για την πλήρη απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, που ζουν συνεχώς με τον κίνδυνο και τον φόβο ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος». Θύμιζαν μάλιστα τα απανωτά τέτοια περιστατικά, όπως η έκρηξη στο ΚΥΤ Ασπροπύργου, η φωτιά σε εργοστάσιο λαδιού στον Ασπρόπυργο, η φωτιά στις εγκαταστάσεις της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους κ.λπ.

«Στη Δυτική Αττική, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά εξακολουθεί να επικρατεί ένα πραγματικό χάος και μια αναρχία σε σχέση με τις χρήσεις γης, καθώς δίπλα και μέσα στους οικιστικούς ιστούς εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται επικίνδυνες μονάδες, εργοστάσια με επικίνδυνες ουσίες ή μεγάλες ποσότητες καυσίμων, εγκατάσταση ΧΥΤΑ και άλλα. Συνεχίζεται επίσης η εγκληματική ανυπαρξία μέτρων πρόληψης σε χώρους εργασίας, με κίνδυνο πυρκαγιάς, διαρροής επικίνδυνων χημικών κ.ά., διότι αυτά αποτελούν κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ από τη μεριά του κράτους δεν γίνεται έλεγχος τήρησης όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων», σημειώνουν και επισημαίνουν ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών «απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή ακόμα και αναγκαίες οδοί μαζικής διαφυγής, αν απαιτηθεί εκκένωση πληθυσμού σε μια περιοχή».

Το ΚΚΕ αναδεικνύει επίσης τις ελλείψεις στις δομές Υγείας στην περιοχή.

Και με την Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος ζητούσαν μεταξύ άλλων από τα αρμόδια υπουργεία να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα με ευθύνη του κράτους για τον έλεγχο των επιχειρήσεων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών, βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, ρύπανσης του περιβάλλοντος, αλλά και μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα ουσιαστικής προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ