Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαβεβαιώσεις Ταλιμπάν για την «επόμενη μέρα»

«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε το "Ισλαμικό Κράτος" να μην επιχειρεί στο αφγανικό έδαφος (...) και το έδαφός μας δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ κατά των γειτόνων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σ. Ντελαγουάρ, από τη Μόσχα όπου βρέθηκε αντιπροσωπεία τους, για να συζητήσει την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν και την περιοχή.

Ο ίδιος εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει επίσης ότι «θέλουμε όλοι οι εκπρόσωποι της αφγανικής κοινωνίας (...) να λάβουν μέρος στη δημιουργία ενός αφγανικού κράτους» και ότι ζητούμενο της δικής τους οργάνωσης είναι όλοι οι Αφγανοί πολίτες να έχουν δικαίωμα σε «σωστή εκπαίδευση στο πλαίσιο του αφγανικού νόμου και των αφγανικών παραδόσεων».

Ανέφερε ακόμα ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν το 85% της αφγανικής επικράτειας, ισχυρισμός που διαψεύδεται από την αφγανική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν, η επέλαση των Ταλιμπάν προκαλεί ευρύτερες «ανησυχίες» και διεργασίες συνολικά στην περιοχή, όπως έδειξε και πρόσφατο αίτημα του Τατζικιστάν στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (στρατιωτική συνεργασία με ουσιαστικό ηγέτη τη Ρωσία) για στήριξή του.

Ενδεικτικές είναι και οι «ανησυχίες» που εξέφρασε ο ταξίαρχος Φ. Αριανφάρ, υποδιοικητής του στρατού ξηράς του Ιράν, ο οποίος μετά από αναφορές για κατάληψη σημαντικού μεθοριακού περάσματος από τους Ταλιμπάν, δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμιά επιχείρηση λαθρεμπορίου, καμία διέλευση χωρίς άδεια του συνόρου αυτού».

Την ίδια ώρα, ενώ ολοκληρώνεται η αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ επιχειρούν να διασφαλίσουν τα ερείσματά τους και στην «επόμενη μέρα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του την περασμένη Πέμπτη ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει την «εντατική εργασία με όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν, όπως και τα περιφερειακά και διεθνή ενδιαφερόμενα μέρη για να στηριχτεί μια διαπραγματευόμενη λύση». Αντίστοιχα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν ζήτησε «την ενίσχυση της διεθνούς πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για να τεθεί τέλος σε αυτή τη σύγκρουση».

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για νέα επιχείρηση από την τελευταία για την «ασφάλεια» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επανέλαβε χτες ότι η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν«πρέπει να καταδικαστεί» και μίλησε για απόφαση που «δεν είναι συνετή, αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Ρωσία: Απαράδεκτη η «μετακίνηση» στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σ. Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων «θα έχει πολυεπίπεδες συνέπειες», τις οποίες «τις συζητάμε με τους Αμερικανούς».

Αναφέρθηκε σε «στενή επαφή» που διατηρούν οι ειδικοί απεσταλμένοι των δύο χωρών για το Αφγανιστάν και κατέληξε ότι η Μόσχα «έχει ξεκαθαρίσει στους Αμερικάνους» ότι «η μετακίνηση της μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν στις γειτονικές του χώρες είναι απαράδεκτη για μας».

Πρόσθεσε ότι «αυτό το ξεκαθαρίσαμε, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα άλλαζε όχι μόνο την αντίληψή μας για τις εξελίξεις σε αυτήν την τόσο σημαντική περιοχή, αλλά και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Τις προειδοποιούμε ενάντια σε τέτοια βήματα και έχουμε ειλικρινείς συζητήσεις με τους συμμάχους μας στην Κεντρική Ασία, γείτονες και φίλους, όπως και άλλες χώρες στην περιοχή που επίσης ανησυχούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ