Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από το μπουρίνι και το χαλάζι

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων και την υλοποίηση έργων προστασίας ζητά το ΚΚΕ

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Ισχυρό μπουρίνι έπληξε την πόλη του Παλαμά Καρδίτσας το απόγευμα της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά την ισχυρή βροχόπτωση, το χαλάζι και τους πολύ ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές στην πόλη. Χωρίς ηλεκτροδότηση έμεινε το κέντρο του Παλαμά, καθώς έπεσαν κολώνες του ηλεκτρισμού. Επίσης, δέντρα έσπασαν και στέγες σπιτιών παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους.

Ζημιές σημειώθηκαν σε 10 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως με βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλια. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση, αφού είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και τις φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια τους. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που οι αγρότες του Παλαμά και των γύρω χωριών δέχονται πλήγμα από τη χαλαζόπτωση. Πέρυσι δε το φθινόπωρο είχαν χτυπηθεί και από τον «Ιανό».

Αντίστοιχες ζημιές παρατηρήθηκαν στην επαρχία Φαρσάλων, καθώς καταστράφηκαν πάνω από 10.000 στρέμματα με βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, στα χωριά Κατωχώρι, Αγιος Γεώργιος, Βαμβακού, Σιτόχωρο, Ρευματιά, και περισσότερα από 1.500 στρέμματα, κυρίως με αμπέλια αλλά και αχλάδια, ροδάκινα, υπέστησαν ζημιά σε ποσοστό πάνω από 80% στο πολύπαθο και σεισμόπληκτο Δαμάσι.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις αποζημιώσεις: Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Είναι γνωστός ο ένοχος

Δεν είναι τα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» που αφήνουν ξανά τους αγρότες χωρίς εισόδημα, αλλά η πολιτική που αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε ότι «όλες οι κυβερνήσεις έδιναν και δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται κάθε φορά οι καταστροφές, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα "έκτακτα καιρικά φαινόμενα", για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους. Ζητάμε την άμεση καταγραφή των ζημιών, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία».

Στο πλευρό των πληγέντων οι κομμουνιστές

Στις πληγείσες περιοχές του δήμου Παλαμά Καρδίτσας περιόδευσε το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος, που συναντήθηκε με αγρότες που υπέστησαν καταστροφές. Επίσης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Παλαμά, Γιώργο Σακελλαρίου. Κατά την επίσκεψή του ενημερώθηκε για τις τεράστιες καταστροφές, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» επεσήμανε πως «όλοι αυτοί που σήμερα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών κρύβουν την ουσία, που είναι η διατήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν εξασφαλίζει στο 100% την αποζημίωση από όλες τις αιτίες καταστροφής στη φυσική και ζωική παραγωγή. Οι βιοπαλαιστές αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να δεχτούν ότι είναι "της μοίρας τους γραφτό" όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες. Μαζί λοιπόν με τον αγώνα για τη διεκδίκηση υποδομών, μέτρων αποκατάστασης και στήριξης του χαμένου εισοδήματος, χρειάζεται να αναπτυχθεί και προβληματισμός σε σχέση με το τι πραγματικά πρέπει να γίνει ώστε οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι να μπορούν να ζουν χωρίς το άγχος της προστασίας της παραγωγής και του εισοδήματός τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ