Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Προωθεί την ολοκληρωτική παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, υποτίθεται για το «ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων», στο οποίο περιέχονται ακόμα διατάξεις που αφορούν την ενσωμάτωση των Οδηγιών «2018/851 και 2018/852 (...) περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών» για το «πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, τα πλαστικά προϊόντα», όπως και «επείγουσες» ρυθμίσεις που φέρουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές - πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις».

Στην ουσία με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση «τρέχει» στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «πράσινη ανάπτυξη», που ικανοποιούν τους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χρυσοφόρο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων και τους βιομηχάνους που αναζητούν φτηνή πρώτη ύλη. Στρώνει ακόμα περισσότερο τον δρόμο για την ολοκληρωτική παράδοση του τομέα επεξεργασίας (και μάλιστα με τη μέθοδο της καρκινογόνας καύσης), ανακύκλωσης και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενεργοποιεί κι άλλα χαράτσια σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, τα οποία είχε προβλέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 με το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) και το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τον ΣΕΒ την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή. Σε σχετικό υπόμνημα που απέστειλε αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, σε εναρμόνιση με τις εξελίξεις που σημειώνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, αναφερόμενος στα πιο βασικά σημεία του νομοσχεδίου ανέδειξε μεταξύ άλλων ότι μειώνονται δραστικά ή απαλλάσσονται από τον σημερινό τρόπο υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών, τα τέλη για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των 100 κλινών και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτροφικών μονάδων.

Το περιβόητο τέλος ταφής στα δημοτικά απόβλητα, που είναι άλλο ένα χαράτσι στις πλάτες των δημοτών, ανεβαίνει στα 20 ευρώ ανά τόνο για το 2022, κλιμακούμενο κατά 5 ευρώ χρόνο με τον χρόνο, μέχρι να φτάσει τα 35 ευρώ ο τόνος το 2025. Το 2026 κάνει άλμα στα 45 ευρώ ανά τόνο και από το 2027 και μετά «σταθεροποιείται» στα 55 ευρώ ανά τόνο. «Μιλάμε τώρα για μια πραγματική ληστεία. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί; Η πλούσια λεία αυτής της φοροληστείας θα αποδίδεται, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, μέσω των ΦΟΣΔΑ σε ειδικό λογαριασμό του ΕΟΑΝ», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης.

Ακόμα, με την αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), φορτώνεται από 1/1/2022 στους δήμους και το κόστος επεξεργασίας των υπολειμμάτων των ΚΔΑΥ, είτε μέσω των ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων) είτε μέσω των εργοστασίων καύσης.

Προβλέπονται επίσης κίνητρα και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, π.χ. διεύρυνση φορολογικών κινήτρων για δωρεές, φορολογικές αποσβέσεις για το κόστος αναβάθμισης των ΚΔΑΥ.

Οσον αφορά τα εργοστάσια καύσης, τα οποία μετονομάζονται σε «μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης», προβλέπεται η δημιουργία δικτύου εργοστασίων καύσης για το οποίο ακόμα και η χωροθέτηση θα καθορίζεται από τον αρμόδιο υπουργό. Οπως ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, τα όσα προβλέπονται αφορούν την προσπάθεια της κυβέρνησης «να επιταχύνει τη χρυσοφόρα για το κεφάλαιο υλοποίησή τους».

Επιπλέον, σε «πράσινα σημεία» που πλέον θα τιτλοφορούνται ως γωνιές ανακύκλωσης, πέρα από το γεγονός ότι θα φυτεύονται πλέον παντού, ακόμα και σε παραδοσιακούς οικισμούς, θα συλλέγονται από βρώσιμα λίπη και έλαια και από απόβλητα ηλεκτρονικού εξοπλισμού - μικρού μεγέθους μέχρι απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών και άλλα επικίνδυνα υλικά - με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ