Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιθέσεις σε Λίβανο και Συρία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ανεβάζει το «θερμόμετρο» της έντασης η κυβέρνηση του Ισραήλ, με πρόσχημα τη ρίψη ρουκετών από τον νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, οι οποίες δεν προκάλεσαν θύματα. Ο ισραηλινός στρατός, που προηγουμένως είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Λιβάνου για να βομβαρδίσει τα νοτιοανατολικά περίχωρα της πόλης Χαλέπι στη Συρία, απάντησε αμέσως με πυρά πυροβολικού με 12 όλμους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ απείλησε ότι θα απαντήσει με αντίποινα σε οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση, βάζοντας στο «κάδρο» και τον γεωπολιτικό του ανταγωνιστή στην περιοχή, το Ιράν. Πρόσθεσε έτσι ότι ο Λίβανος βρίσκεται «στο χείλος της κατάρρευσης, όπως και κάθε άλλη χώρα με βάσεις του Ιράν» και ότι ο λιβανέζικος λαός «είναι όμηρος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ (σ.σ. του ανώτατου Σιίτη ιερωμένου στο Ιράν) και του Χασάν Νασράλα (σ.σ. του ηγέτη της λιβανέζικης "Χεζμπολάχ")». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς, κατηγορώντας τον Λίβανο ως υπεύθυνο για το συμβάν επειδή «επιτρέπει τη δράση τρομοκρατών από το έδαφός του».

Αν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της εκτόξευσης ρουκετών στο Ισραήλ, αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού απέρριψαν το ενδεχόμενο να βρίσκεται από πίσω η «Χεζμπολάχ», πιθανολογώντας ότι ήταν έργο μικρής ομάδας Παλαιστινίων που ζουν στον Λίβανο.

Ο λιβανέζικος στρατός πάντως, που διενήργησε αμέσως έρευνα, εντόπισε τρεις εκτοξευτήρες ρουκετών τύπου «Grad» σε περιοχή της πόλης Κλάιλαχ, νότια της Τύρου.

Ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Περίπου τέσσερις ώρες πριν πέσουν οι λιβανέζικες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν τα νοτιοανατολικά περίχωρα του Χαλεπίου στη Συρία. Η ισραηλινή επίθεση έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της συριακής Αεράμυνας, που κατάφερε να αναχαιτίσει αρκετούς από τους πυραύλους.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA και το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Ιχμπαρίγια» μετέδωσαν ότι η επίθεση είχε στόχο παραστρατιωτικές ομάδες προσκείμενες στο Ιράν. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα το Λονδίνο, οι πύραυλοι έπληξαν θέσεις κοντά στο κέντρο επιστημονικών ερευνών «Ας Σαφίρα», κατέστρεψαν βάσεις και μία αποθήκη όπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν.

Αντιπαράθεση Μπένετ με εταιρεία παγωτών

Το ίδιο διάστημα, η απόφαση της αμερικανοεβραϊκής εταιρείας παγωτών «Ben & Jerry's» να μη διαθέτει εφεξής τα προϊόντα της στους εβραϊκούς εποικισμούς και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ για ηθικούς λόγους) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που απείλησε την εταιρεία με αντίποινα.

Ο Μπένετ μάλιστα επικοινώνησε με τον βρετανικό επιχειρηματικό όμιλο «Unilever», που αγόρασε πριν περίπου 20 χρόνια την εταιρεία «Ben & Jerry's», επιχειρώντας να ασκήσει πιέσεις σε βάρος της τελευταίας, κατηγορώντας την για ...«αντι-ισραηλινή» και «αντισημιτική» συμπεριφορά. Επιχείρησε δε να επηρεάσει δυσμενώς τις πωλήσεις των προϊόντων της εταιρείας σε 35 Πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν ψηφίσει νόμους κατά του μποϊκοτάζ προϊόντων από εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη και του σχετικού κινήματος BDS (Boycott, Divestment, Sanctions - «Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεις, Κυρώσεις»), βάζοντας τον Ισραηλινό πρέσβη στην Ουάσιγκτον Γκιλάντ Ερντάν να στείλει σχετικές επιστολές στους κυβερνήτες των 35 Πολιτειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ