Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες κόντρες για Γιβραλτάρ και Βόρεια Ιρλανδία

Νέες κόντρες καταγράφονται γύρω από τα «αγκάθια» της συμφωνίας ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δυσκολία να «στεριώσουν» οι ιμπεριαλιστικοί συμβιβασμοί.

Σε ό,τι αφορά στο Γιβραλτάρ, που αποτελεί υπερπόντια βρετανική κτήση στην Ιβηρική Χερσόνησο και το καθεστώς της οποίας έμεινε ρευστό μετά την ολοκλήρωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, η κυβέρνηση Τζόνσον διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις πρόσφατες προτάσεις της ΕΕ, θεωρώντας πως παραβιάζουν τα βρετανικά κυριαρχικά δικαιώματα, επειδή μεταξύ άλλων ζητούν την κατάργηση συνοριακών και άλλων ελέγχων μεταξύ του βρετανικού θύλακα και της Ισπανίας. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ εκτίμησε πως οι προτάσεις της ΕΕ έρχονται σε «άμεση αντιπαράθεση με το πλαίσιο προηγούμενων συμφωνιών» που είχαν γίνει στην αρχή τρέχοντος έτους ανάμεσα σε ΕΕ, Βρετανία, Ισπανία και Γιβραλτάρ.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός Brexit, Ντ. Φροστ, υποστήριξε πως στοιχειοθετείται η επίκληση του άρθρου 16 του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ, που επιτρέπει σε κάθε πλευρά να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για να απαλλαγεί από όρους του, στην περίπτωση που από τη συμφωνία προκύψει απρόσμενo αρνητικό αποτέλεσμα. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να δικαιολογούν τη χρήση του άρθρου 16. Ωστόσο καταλήξαμε ότι δεν είναι ακόμα η σωστή στιγμή για να το πράξουμε αυτό», ανέφερε. Παρ' όλα αυτά, διέκρινε «μια ευκαιρία να προχωρήσουμε διαφορετικά, να βρούμε μια νέα πορεία για να επιδιώξουμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ μέσω διαπραγματεύσεων, μια νέα ισορροπία στις ρυθμίσεις μας που καλύπτουν τη Βόρεια Ιρλανδία, προς όφελος όλων».

Σε επόμενο σημείο εξέφρασε την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης για μία νέα «ισορροπία», επιχειρώντας νέο σκληρό παζάρι με την ΕΕ και ένα «πλαίσιο κανονικής συνθήκης» που «συμβάλλει περισσότερο στην έννοια της πραγματικής και ισότιμης εταιρικής σχέσης».

«Οι προτάσεις αυτές θα απαιτήσουν σημαντικές αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε ο Φροστ και πρόσθεσε: «Δεν το αποφεύγουμε αυτό, πιστεύουμε ότι μια τέτοια αλλαγή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε τώρα».

Αργότερα χτες βράδυ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σέφκοβιτς απάντησε πως η ΕΕ θα αναζητήσει «δημιουργικές λύσεις» στις δυσκολίες που προκαλεί το Βrexit στις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «σε καμία περίπτωση δεν θα διαπραγματευτούμε τη συμφωνία για το Βrexit σε αυτό το ζήτημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ