Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Αντιδραστικοί εκσυγχρονισμοί για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των ομίλων

Τον «εκσυγχρονισμό» και την «αναμόρφωση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να προετοιμαστεί για την αποτελεσματική διευκόλυνση και επιτήρηση του μοιράσματος των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της «πράσινης μπίζνας», των Μεταφορών και ό,τι άλλο προκρίνει η στρατηγική της ΕΕ, ψήφισαν χτες από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις». Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο της χώρας, του οποίου η αποστολή είναι η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή των δαπανών που επιλέγουν αστικές κυβερνήσεις και ΕΕ ως επιλέξιμες. Που σημαίνει πρακτικά κόφτης στις δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες (π.χ. αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική θωράκιση, λαϊκή στέγη κ.ο.κ.), για να εξασφαλίζεται χρήμα και χώρος για τους μεγάλους ομίλους.

Ομως, τώρα, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, με το νομοσχέδιο διευρύνεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οπως προβλέπεται στο άρθρο 27, για πρώτη φορά του ανατίθεται και «η διάγνωση των επιπτώσεων που συνεπάγονται στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, η δημόσια ασφάλιση και οι εν γένει κοινωνικές δαπάνες του κράτους και μάλιστα σε συνδυασμό με την αρμοδιότητα να παρακολουθεί και την εξέλιξη των υποχρεώσεων της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και να εγγυάται δηλαδή την εφαρμογή των κανόνων της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Η επιδίωξη με αυτή την εξέλιξη είναι σαφής. Το Ελεγκτικό Συνέδριο μετατρέπεται «σε επίσημο κόφτη» και για τη συνταξιοδοτική και άλλες κοινωνικές δαπάνες, αφού ως γνωστό δεν συμβαδίζουν με τους δημοσιονομικούς στόχους. «Δηλαδή, κάθε αστική κυβέρνηση θα μετατοπίζει τις ευθύνες της, την πολιτική επιλογή να πετσοκόβει τις συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές, παρουσιάζοντας ότι αυτό το επιβάλλει, το υπαγορεύει ο ανώτατος δικαστικός σχηματισμός της χώρας», ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το άρθρο 131, σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι των δήμων αν δεν καταφέρουν να εισπράξουν έγκαιρα τις οφειλές τρίτων προς τους δήμους, θα καταλογίζονται σε αυτούς, δηλαδή θα τις επωμίζονται οι ίδιοι. Με δεδομένο ότι δήμοι και περιφέρειες είναι τμήματα του μηχανισμού του αστικού κράτους και κατά συνέπεια ο έλεγχος των δαπανών τους γίνεται με γνώμονα την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών τους και τη μετατροπή τους σε έναν ακόμα φοροεισπρακτικό μηχανισμό των λαϊκών στρωμάτων, γίνεται αντιληπτό ότι βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των δημοτικών υπαλλήλων για να «σφαγιάσουν» τα λαϊκά στρώματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σχολιάζοντας το νομοσχέδιο ανέφερε: «Η ταχύτητα του ονομαζόμενου εκσυγχρονισμού προς αντιδραστική κατεύθυνση δεν είναι τυχαία, όπως δεν είναι τυχαίες οι αλλαγές που γίνονται στην οικονομία και παντού. Είναι οι σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου στη φάση που βρίσκεται μετά την κρίση, στο στάδιο της ανάκαμψης, για την αύξηση της κερδοφορίας του. Αυτή είναι η ουσία. Και μάλιστα η δικαιοσύνη μπαίνει μέσα στα προαπαιτούμενα, μπαίνει και στην έκθεση Πισσαρίδη ως ένας σημαντικός σκοπός για να διευκολύνει τις επενδύσεις και τους επενδυτές».

Μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ

Αυτά είναι που χειροκρότησαν και ψήφισαν χτες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Χατζηγιαννάκης είπε μάλιστα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «είναι πλέον ώριμα τα πράγματα, να συζητήσουμε και τις βελτιώσεις και τις περαιτέρω εξειδικεύσεις και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί το έχουν κάνει οι συνεργάτες σας». Ενώ στην Επιτροπή είχε μιλήσει για «την κρισιμότητα» των προβλέψεων του νομοσχεδίου «και ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο υπουργός Κ. Τσιάρας, μέχρι το απόγευμα που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για το νομοσχέδιο, δεν είχε πάρει τον λόγο, ωστόσο είχε δώσει το στίγμα στην Επιτροπή, λέγοντας πως «θεωρώ θετικό το βήμα, που πιστεύω ότι θα κάνουμε πολλά κόμματα μαζί μεθαύριο στην Ολομέλεια, με την έννοια ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο δημιουργεί ένα βήμα εκσυγχρονισμού της συνολικής λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσα από το ρόλο που προβλέπεται και για τη χώρα μας, αλλά γενικότερα και για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ