Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μέσα σε 48 ώρες περίπου 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα!

Εκκενώσεις χωριών σε Αργολίδα και Κορινθία

Από το πύρινο μέτωπο στην Κορινθία
Από το πύρινο μέτωπο στην Κορινθία
Σοβαρές καταστροφές, εκκενώσεις χωριών και οικισμών, κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερες ζημιές, ήταν το αποτέλεσμα των περίπου 50 πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν μέσα σε 48 ώρες, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Ιούλη. Οι πιο σοβαρές από αυτές ήταν στο Αραχναίο Αργολίδας και στον Σαρωνικό Κορίνθου. Κι όλα αυτά μόλις μία μέρα μετά την τραγική επέτειο των τριών χρόνων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Αραχναίο Αργολίδας. Στην αρχή για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 37 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Λόγω της εξέλιξης της φωτιάς δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Γκάτζια Επιδαύρου μέσω μηνύματος από την εφαρμογή του 112, καθώς η πυρκαγιά κατευθύνθηκε προς το συγκεκριμένο χωριό. Οι κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή Μετόχι. Στην πορεία οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και επιχειρούσαν 67 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Χτες η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση.

Το μεσημέρι της ίδια μέρας εκδηλώθηκε φωτιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή στον Αγιο Νικόλαο, στη Σαλαμίνα. Η φωτιά δημιούργησε μεγάλο σύννεφο καπνού, το οποίο είχε φτάσει μέχρι το παραλιακό μέτωπο. Στην περιοχή υπήρχαν διάσπαρτες εστίες το απόγευμα και επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ομάδα πεζοπόρου τμήματος και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρα συνέδραμαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Σημειωτέον, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι, που έφταναν τα 6 μποφόρ. Γύρω στις 6 το απόγευμα η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Παράλληλα, σε ύφεση ήταν η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Βαθροβούνι Χαλκίδας. Αρχικά κινούνταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ωστόσο οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάφεραν και περιόρισαν το μέτωπο της φωτιάς σε σημείο που είχε λίγη βλάστηση. Στην περιοχή βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ καθώς και η Γρανέτα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Υπό μερικό έλεγχο ήταν και η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στις Νερατζούλες Ζακύνθου, όπου επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Εκκένωση χωριού στην Κορινθία

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Σαρωνικού του δήμου Κορινθίων. Σε ετοιμότητα βρίσκονταν οι κάτοικοι σε Ανω Αλμυρή και Γαλατάκι, διεκόπη δε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της επαρχιακής οδού Ισθμού - Επιδαύρου, η οποία αργότερα αποκαταστάθηκε. Εξετάστηκε το ενδεχόμενο να εκκενωθεί και η κοινότητα Ντράσσα, αλλά τελικά η συγκεκριμένη απόφαση ανακλήθηκε. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και επέμβαση πραγματοποιούσαν 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Το έργο κατάσβεσης δυσκόλευαν οι άνεμοι έντασης 5 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούσαν τα 6, καθώς και το ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες. Την Κυριακή το πρωί η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, οι δυνάμεις που επιχειρούσαν στη Νέα Αλμυρή αποτελούνταν από 98 πυροσβέστες με 33 οχήματα και 4 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο. Χτες η φωτιά ήταν σε ύφεση.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε δύσβατο σημείο σε δασική έκταση στο Ασκληπιείο του δήμου Επιδαύρου, αργά το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο σημείο επιχειρούσαν 52 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου και υδροφόρων των ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρούσαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Η πυρκαγιά μαινόταν νοτιοδυτικά από το Λυγουριό, σε δύσβατο σημείο, χωρίς να απειληθεί κατοικημένη περιοχή, ενώ την Κυριακή παρουσίαζε καλύτερη εικόνα. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν αυξηθεί σε 83 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 5 πεζοπόρα τμήματα. Χτες η φωτιά ήταν σε ύφεση.

Την ίδια μέρα, πριν τις 4 το απόγευμα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Λίμνης, στη βόρεια Εύβοια, που προχώρησε αρκετά κοντά σε σκόρπια σπίτια που έχουν χτιστεί στην περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυσαν το πύρινο μέτωπο προς το χωριό Λίμνη. Ενα δεύτερο πύρινο μέτωπο στο χωριό Μουρτιά επεκτάθηκε σε ελαιώνες και δασική έκταση. Λίγες ώρες μετά η φωτιά ήταν σε ύφεση.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική περιοχή του Ταξιάρχη στη Χαλκιδική. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 28 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 2 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνέδραμε 1 ελικόπτερο. Το βράδυ ελεγχόταν μερικά.

Να καταγραφεί τέλος ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου συνέλαβε άνδρα ο οποίος κατηγορείται ως υπαίτιος για την πρόκληση εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλέντζι Κορινθίας. Οσον αφορά στο πύρινο μέτωπο, που έκαιγε από το μεσημέρι της Παρασκευής, συνέχιζε να καίει και το Σάββατο το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ