Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέα σύγκρουση στα σύνορα με τρεις νεκρούς και τραυματίες

Τρεις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν χτες το πρωί σε σύγκρουση με τις Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα των δύο χωρών, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόσο εύθραυστη είναι η «ειρηνευτική» συμφωνία που υπογράφτηκε το Νοέμβρη του 2020 με τη μεσολάβηση της Ρωσίας μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από τον πόλεμο και τις εδαφικές κατακτήσεις των Αζέρων προέκυψαν σύνορα μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν τα οποία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ακαθόριστα και από τον περασμένο Μάη είναι συχνά τα περιστατικά έντασης και συγκρούσεων. Τα ξημερώματα της Τετάρτης οι αζέρικες Ενοπλες Δυνάμεις έσπασαν τη συμφωνημένη εκεχειρία και ξεκίνησαν εχθροπραξίες στο βορειοανατολικό τμήμα των συνόρων (περιφέρεια Kalbajar), σύμφωνα με το αρμανικό υπουργείο Αμυνας.

Λίγες ώρες αργότερα οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν την πρωτοβουλία της Ρωσίας - που διατηρεί στρατιωτικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» σε περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ - να κηρύξει εκεχειρία στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, ενώ το Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε «προκλήσεις από την αρμενική πλευρά» και τον τραυματισμό δύο στρατιωτών του.

Το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν τόνισε ότι «η στρατιωτική - πολιτική ηγεσία της Αρμενίας φέρει την πλήρη ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης, διαπράττοντας άλλη μια πρόκληση στα σύνορα» και προέτρεψε την αρμενική πλευρά «να αποδεχτεί τις νέες πραγματικότητες στην περιοχή, να τερματίσει τις στρατιωτικές προκλήσεις και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κρατικών συνόρων των δύο χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ