Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
«Πράσινες» μπίζνες στις πλάτες του λαού

Την επαναδημοπράτηση από την Περιφέρεια Ηπείρου των έργων για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του οδικού και αστικού φωτισμού των δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας για δεύτερη φορά, με τη μορφή της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Οι όροι της ΣΕΑ για την πόλη των Ιωαννίνων περιγράφουν ένα έργο που ενώ με βάση τους υπολογισμούς των ιδιωτικών μελετητικών γραφείων θα γίνει σε 18 μήνες με κόστος 8,6 εκατ. ευρώ, ο δήμος Ιωαννιτών θα το πληρώσει 19,2 εκατ. ευρώ και θα δεσμεύσει τα ανταποδοτικά τέλη για 12 χρόνια», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ενδεικτικό της προκλητικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων είναι η εκχώρηση των ανταποδοτικών του δήμου απευθείας από τη ΔΕΗ, με προίκα περίπου 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως, από την ενεργειακή εξοικονόμηση που προκύπτει από την αντικατάσταση του υπάρχοντος οδοφωτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δημοπράτηση των έργων κατέπεσε έπειτα από τις ακυρωτικές αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε «φωτογραφικές» διατάξεις που νόθευαν τον ανταγωνισμό μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών, υποδηλώνοντας με τον πιο επίσημο τρόμο το μακελειό που γίνεται για το μοίρασμα της χρυσοφόρας «πίτας» των «πράσινων» επενδύσεων, με μόνιμο θύμα το λαϊκό εισόδημα.

Σύμφωνα με τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους του ΚΚΕ, από τους όρους του διαγωνισμού δεν προβλέπεται απολύτως καμία νέα παρέμβαση στο δίκτυο οδοφωτισμού, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν μεταξύ άλλων και σε νεόδμητες περιοχές.

«Αποδεικνύεται στην πράξη πώς θα είναι η "πράσινη ανάπτυξη" που αποφάσισε η ΕΕ στο όνομα δήθεν της σωτηρίας του πλανήτη: Με πανάκριβα δήθεν πράσινα έργα, που θα μετατρέπουν τις υπαρκτές ανάγκες σε "μαγαζιά γωνία" για το μεγάλο κεφάλαιο», επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και προσθέτει ότι «η ενεργειακή αναβάθμιση των πόλεων αλλά και των δημοτικών - κρατικών κτιρίων είναι έργα που απαντούν στις λαϊκές ανάγκες, που μπορούν να μειώσουν το κόστος των ανταποδοτικών», όμως προϋποθέτουν οι δήμοι να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να αναλάβουν να τα εκτελέσουν με δικούς τους εργαζόμενους, χωρίς ΣΔΙΤ και εργολάβους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ