Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Επαφές για τη «στρατηγική σταθερότητα»

Εν μέσω κατηγοριών για ανάμειξη της Ρωσίας στις επικείμενες αμερικανικές βουλευτικές εκλογές

«Εποικοδομητικές» και ουσιαστικές χαρακτηρίστηκαν οι χτεσινές συνομιλίες στη Γενεύη για τη «στρατηγική σταθερότητα» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, επαφές που είχαν αποφασιστεί από τους ηγέτες των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή τους τον Ιούνη.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζητήθηκαν «οι πολιτικές προτεραιότητες των ΗΠΑ και το τρέχον περιβάλλον ασφαλείας, οι απειλές για τη στρατηγική σταθερότητα, οι προοπτικές για νέο έλεγχο των πυρηνικών όπλων», ενώ η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε για τέλη Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ, οι ΗΠΑ έδειξαν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων «ότι είναι έτοιμες για εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία».

Ο Ριαμπκόφ εκτίμησε επίσης ότι οι πιθανότητες η Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες στρατηγικής σταθερότητας - όπως πιέζουν οι ΗΠΑ - «είναι ελάχιστες έως μηδαμινές».

Πάντως, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι χτεσινές συνομιλίες, ο Μπάιντεν επέλεξε να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επιδιώκει να προκαλέσει αναταραχή στις βουλευτικές εκλογές του 2022 στις ΗΠΑ μέσω διασποράς «παραπληροφόρησης», επικαλούμενος απόρρητες ενημερώσεις από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας», υποστήριξε κατά την επίσκεψή του στο γραφείο της διευθύντριας των υπηρεσιών πληροφοριών (ODNI).

Εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για την κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων - άλλο ένα ζήτημα στο οποίο ΗΠΑ και Ρωσία θα αναζητήσουν συνεννόηση. Διεμήνυσε μάλιστα ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν «σε αληθινό πόλεμο, με τουφέκια».

Ισχυρίστηκε δε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «είναι επικεφαλής μιας οικονομίας που έχει πυρηνικά όπλα, πετρελαιοπηγές και τίποτε άλλο», γεγονός που «τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο».

«Πολλές έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία δεν αναμείχθηκε ποτέ στις αμερικανικές εκλογές» και «ούτε σκοπεύει να το κάνει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ