Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Επίσκεψη Μπλίνκεν με το βλέμμα στην Κίνα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τον οξυμένο ανταγωνισμό μαζί της, για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στο διεθνές στερέωμα, μετέβη χτες τα ξημερώματα στην Ινδία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Επέλεξε να συναντήσει τον Νγκοντούπ Ντονγκτσάνγκ εκ μέρους της λεγόμενης «εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ» (CTA) και του Θιβετιανού Βουδιστή ηγέτη Δαλάι Λάμα, που έχει χαρακτηριστεί από την Κίνα «επικίνδυνος αυτονομιστής». Το Πεκίνο απέφυγε να προβεί άμεσα σε δηλώσεις, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι η εξέλιξη προκάλεσε δυσαρέσκεια, καθώς θεωρείται η δεύτερη σημαντικότερη συνάντηση Αμερικανού αξιωματούχου με εκπρόσωπο της θιβετιανής «εξόριστης κυβέρνησης», μετά από εκείνη του 2016 στην Ουάσιγκτον μεταξύ του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Δαλάι Λάμα.

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα με τη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών», Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπροσώπους διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, κάνοντας κήρυγμα περί της σημασίας «της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας των ευκαιριών, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών, περιλαμβανομένης της ανεξιθρησκίας».

Το μεσημέρι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνάντησε τον 66χρονο Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, πριν από τη συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Οι ανταγωνισμοί με την Κίνα (στο πλαίσιο και της τετραμερούς αντικινεζικής συμμαχίας που έχουν συγκροτήσει ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία), όπως επίσης η ρευστή κατάσταση στο Αφγανιστάν και η εντεινόμενη ισχύς των Ταλιμπάν, κυριάρχησαν στο τραπέζι των συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ινδία ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς «οι δύο χώρες έχουν πίστη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στις ίσες ευκαιρίες, στην έννομη τάξη, στις θεμελιώδεις ελευθερίες». Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν είπε ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» και ότι αν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την εξουσία, θα μετατρέψουν τη χώρα σε «διεθνή παρία».

Αλλα θέματα που συζητήθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών του Μπλίνκεν με τον Τζαϊσανκάρ ήταν οι εμβολιασμοί έναντι της COVID-19 και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στην Ινδία. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε τη χορήγηση 25 εκατ. δολαρίων στην Ινδία για την αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ινδία, ο Μπλίνκεν σχεδιάζει να μεταβεί στο Κουβέιτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ