Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
Χωρίς βασικές ειδικότητες και νέο μπαράζ απολύσεων μέχρι τέλος του χρόνου

Θετικά τοποθετείται η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας στην πρόταση για αναστολή λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ικαρίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην απόσπαση της πρόσφατα διορισθείσας παθολόγου του Γενικού Νοσοκομείου Ικαρίας στο Πoλυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Ωστόσο, αναφέρει, «δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι η διοίκηση του δήμου επιλέγει να επικεντρωθεί σε ένα μεμονωμένο θέμα από τα δεκάδες σοβαρότατα προβλήματα των δομών Υγείας του νησιού, όπως η υποστελέχωση και οι διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες παροχής υπηρεσιών Υγείας - με τραγικότερη όλων την κατάσταση στη Δημοτική Ενότητα Ραχών - που δεν φαίνεται να συγκινούν τον δήμαρχο και τη διοίκηση του δήμου Ικαρίας, αφού εδώ και δυο χρόνια παρακολουθούν ατάραχοι την απογύμνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας των νησιών μας».

Ταυτόχρονα επισημαίνει τις μεγάλες ελλείψεις στις μονάδες Υγείας του νησιού: Το Καρκινάγρι έχει μείνει χωρίς γιατρό, «στο κατ' όνομα μόνο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών λείπουν παιδίατρος, ορθοπεδικός και παθολόγος», οι κλινικές του νοσοκομείου καλύπτονται από μονήρεις ειδικότητες, ενώ μια σειρά από ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ.). Παρότι το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο, αυτός δεν λειτουργεί, αφού δεν υπάρχει προσωπικό, ενώ και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, ακόμα δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο.

Σημειώνεται ότι αυτή η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει, αφού ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων (περίπου το 1/4) είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζονται ζητήματα με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου (π.χ. αναπνευστήρες), αλλά και με την έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ. Παράλληλα το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο στόλο και προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού.

Στο Μικροβιολογικό Τμήμα, τέλος, δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα για τη διεξαγωγή PCR test και η διοίκηση αναζητεί χορηγίες για να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα.

Ενώ υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες».

Για όλα αυτά, καταλήγει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας, «οι διοικούντες του δήμου Ικαρίας εδώ και δυο χρόνια τηρούν "σιγήν ιχθύος", ερχόμενοι σε αντίθεση με τις διεκδικήσεις του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα των νησιών μας, καθώς και τις φωνές των "ηρώων με τα άσπρα" που υπηρετούν, αγνοώντας επιδεικτικά τις αγωνίες τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην προσπάθειά τους να παρέχουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, όσες βέβαια τους επιτρέπουν οι υγειονομικές υποδομές που η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος της "ανθρωπιάς των ιδιωτικών ομίλων"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ