Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στην πεπατημένη των ύμνων στις «δεξιότητες» και στην «αυτονομία»
  • Το μαύρο άσπρο από την υπουργό Παιδείας για να εμφανιστεί το σχολείο της έντασης των μορφωτικών ανισοτήτων και της δεξιότητας ως «αναβάθμιση»
  • Αντεγκλήσεις από τα άλλα κόμματα για να κρύψουν τις στρατηγικές συγκλίσεις

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, στο κλείσιμο χτες της τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, επιχείρησε να ενισχύσει την κυβερνητική προπαγάνδα πίσω από την οποία προσπαθεί να καλύψει πόσο αντιδραστικές - σκοταδιστικές είναι οι ρυθμίσεις του αντιεκπαιδευτικού της τερατουργήματος.

Ετσι, χαρακτήρισε «αναβάθμιση» την παραπέρα υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου του σχολείου που προωθείται και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, «επιτέλους ελευθερία των εκπαιδευτικών που χρειάζονται για να δημιουργήσουν» την «αυτονομία» και την αναζήτηση χορηγών και δωρητών από καθηγητές και δασκάλους ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία, το δε «πολλαπλό βιβλίο», που βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ταξική κατηγοριοποίηση του σχολείου, «αναζήτηση συνδυασμού των πηγών από τον μαθητή, με κριτική σκέψη» και άλλα τέτοια φαιδρά.

Εκεί που «το απογείωσε» όμως ήταν όταν, υπερασπιζόμενη την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είπε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε «τα παιδιά μας να μην εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια»!

Από κει και πέρα επιδόθηκε σε ύμνους για τις δεξιότητες, για τα «θετικά αποτελέσματα» των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τα «κριτήρια» που θέτουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα των αντιεκπαιδευτικών της μέτρων στην προώθηση των στόχων του κεφαλαίου. Ετσι, ο εισηγητής του Ν. Φίλης την κατηγόρησε ότι «με το νομοσχέδιό σας και την πολιτική σας γενικότερα επιτυγχάνετε να απομακρυνθεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση», γιατί κατά τον Ν. Φίλη η ΕΕ έχει «στόχο την αύξηση των πτυχιούχων». Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τα εύσημα της ΕΕ το 2017 με την εκπαιδευτική του πολιτική. Υπεραμύνθηκε ξανά της «αυτονομίας» και της «αποκέντρωσης», αλλά να γίνουν ...«με δημοκρατικό τρόπο», και κατέθεσε τις δήθεν «εκ διαμέτρου αντίθετες» με την κυβερνητική πολιτική προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, π.χ. «την κατάργηση μόνο για έναν χρόνο της τράπεζας θεμάτων», που ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε και η ΝΔ εφαρμόζει. Επιτέθηκε ξανά στην κυβέρνηση για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, με την υπουργό Παιδείας να καταθέτει πλήθος αποφάσεων για εκατοντάδες προσλήψεις σε όλους τους τομείς στο Δημόσιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς του τα συγχαρητήριά της και προτρέποντάς τον «να έχετε το θάρρος της γνώμης σας».

Από το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ η όλη κριτική επικεντρώθηκε στο θέμα της «αξιολόγησης», την οποία χαρακτήρισε «περιγραφική», ενώ οι προτάσεις που κατέθεσε για το «νέο σχολείο» μικρή διαφορά είχαν με αυτές της κυβέρνησης. Τις δικές της αντιδραστικές προτάσεις κατέθεσε και η Ελ. Λύση, με γνώμονα τη «συνέχιση της ορθοδοξίας στα σχολεία».

Οσο για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκη, μίλησε για διάφορα μοντέλα «αξιολόγησης» που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και πρότεινε στην κυβέρνηση να βάλει ελάχιστη βάση στα κολέγια - που βέβαια, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έχει κάτι μαζί τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ