Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
«Δεν θα περάσει το σχολείο - επιχείρηση!»

Ηχηρό «όχι» στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο από τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην Αθήνα εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές

«Δεν θα περάσει το σχολείο - επιχείρηση των ταξικών φραγμών. Σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους». Το μήνυμα στο γιγαντοπανό που απλωνόταν στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που στη Βουλή πλησίαζε η ώρα της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο - έκτρωμα, αποκάλυπτε το αντιδραστικό περιεχόμενο των μέτρων που φέρνει αλλά και την αποφασιστικότητα εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών και εργαζομένων να βάλουν φραγμό, να κατακτήσουν το σχολείο των σύγχρονων αναγκών τους.

«Θα μείνει στα χαρτιά» ήταν η απάντηση που έδωσε η συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Εστειλαν το μήνυμα ότι σε αντίθεση με όσα θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, δεν συναινούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο, στη χειροτέρευση των όρων μάθησης για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, στη μετατροπή του σχολείου σε επιχείρηση που θα αναζητεί πόρους και χορηγούς, στον ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών προκειμένου να εφαρμόζουν τα παραπάνω. Διεκδίκησαν την αύξηση της χρηματοδότησης της Εκπαίδευσης από το κράτος, που με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουσιαστικά επιχειρείται να απαλλαγεί από την αποκλειστική ευθύνη να παρέχονται στα σχολεία και στους μαθητές όλα τα αναγκαία και σύγχρονα μέσα. Και για μία ακόμα φορά απαίτησαν να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία για την ασφάλεια και μόρφωση των μαθητών.


Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση είχαν απευθύνει μια σειρά σωματείων: Τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Οικοδόμων Αθήνας, Φαρμάκου Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Το «παρών» έδωσαν με πανό και σημαίες η ΟΓΕ, η ΟΒΣΑ, φοιτητικοί σύλλογοι κ.ά. που ένωσαν τις φωνές τους με γονείς, σωματεία εκπαιδευτικών και τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σε συνθήματα όπως «Οχι στην Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, σύγχρονες υποδομές για όλα τα σχολεία», «Η αυτονομία είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη».

Αφορά κάθε εργαζόμενο

«Το νομοσχέδιο - έκτρωμα αφορά κάθε εργαζόμενο, όλο τον λαό, γιατί στοχεύει στα παιδιά του, συνολικά στη νέα γενιά. Μετά τα εργασιακά δικαιώματα των γονιών, τώρα η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης η πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Αλεξάνδρα Καπαρού.


«Εχουμε πολλές μάχες μπροστά μας! Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών των παιδιών μας! Παλεύουμε για την προστασία της υγείας μας! Παλεύουμε να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά και να μην περάσει η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα! Ολες τις μάχες θα τις δώσουμε συλλογικά και οργανωμένα, προτάσσοντας τις δίκες μας ανάγκες. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος μας!», τόνισε.

Αντιπαλεύουμε οργανωμένα τα νέα μέτρα

Κάλεσμα σε κάθε γονιό που αγωνιά για το μέλλον του παιδιού του να αντιπαλέψει το νομοσχέδιο οργανωμένα, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων, απηύθυνε από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ Παναγιώτης Κατηφές.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να βροντοφωνάξουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», ξεκαθάρισε. «Οι Σύλλογοι Γονέων δεν θα γίνουμε το ντεκόρ τους στο σχολείο των χορηγών. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στους αγώνες για ένα σχολείο που θα τα δίνει όλα σε όλους, για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες».

Για σχολείο των αναγκών και των ονείρων των νέων

«Θέλετε να γυρίσουμε σε ένα σχολείο αγνώριστο, σε ένα σχολείο για λίγους. Εμείς όμως θέλουμε ένα σχολείο που ανεξαρτήτως της οικονομικής μας δυνατότητας θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας για μάθηση, ένα σχολείο που θα μας μορφώνει ολόπλευρα, ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποίηση των μαθητών», σημείωσε η μαθήτρια Μαρία Κουράκου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

Ολόπλευρη μόρφωση και κάλυψη των αναγκών

«Ολοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές και όλοι οι εργαζόμενοι θα παλέψουμε ώστε όλα τα σχολεία να έχουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να μην πληρώνει ο γονιός να μορφωθεί το παιδί του», τόνισε η Μαριάνθη Κρητικού εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης».

«Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιεί αυτήν τη χρονική περίοδο ώστε να πάρει ουσιαστικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη, αντί να φροντίσει για την κάλυψη των μαθησιακών κενών των μαθητών και για την ψυχοσυναισθηματική τους στήριξη ύστερα από την παρατεταμένη τηλεκπαίδευση, φέρνει ένα νομοσχέδιο που θα υπονομεύσει συνολικά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, εχθρικό επίσης για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς», τόνισε στον χαιρετισμό της η Αθανασία Ρήγα, πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση πως ο αγώνας για να μείνουν στα χαρτιά και αυτά τα μέτρα θα συνεχιστεί. «Στριμώξαμε την κυβέρνηση σε σχέση με το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αφήσαμε έξω από τις τάξεις τις κάμερες και τις "τηλε-απουσίες", παγώσαμε την "αυτοαξιολόγηση" της σχολικής μονάδας. Ξέρουμε τον τρόπο: Ολοι μαζί διεκδικούμε το σχολείο των πραγματικών αναγκών, το σύγχρονο σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά των εργαζομένων. Συνεχίζουμε την πάλη μας», τόνισε κατά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, εκλεγμένος με την ΑΣΕ, και αναφέρθηκε στη συμπόρευση εργαζομένων, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ