Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Αποδείχτηκε περίτρανα η κοροϊδία της «ανωτατοποίησης»

«Το νομοσχέδιο είναι μια απάτη. Απλώς ονομάζει τα ΤΕΙ ανώτατα χωρίς να εισάγει καμιά αλλαγή στο χαρακτήρα τους ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης». «Το νομοσχέδιο κάνει τα ΤΕΙ ανώτατα κι αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Μπορεί να χρειάζεται κάποιες μικροβελτιώσεις, αλλά αυτά θα τα δούμε στην πορεία». Αυτές ήταν μερικές από τις αντιτιθέμενες απόψεις που διαξιφίζονταν ένα χρόνο πριν με αφορμή το νόμο 2916 για τη δήθεν αναβάθμιση των ΤΕΙ, που στην ουσία όμως αποτέλεσε την εκκίνηση εφαρμογής των αποφάσεων της Μπολόνια, που υποβαθμίζουν το σύνολο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι καθηγητές των ΤΕΙ που στην πλειοψηφία τους ήταν από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης στο εγχείρημα της «ανωτατοποίησης», σήμερα βρίσκονται απέναντι από το υπουργείο. Και ενώ η Ομοσπονδία τους (ΟΣΕΠ) επιμένει ακόμα να χαρακτηρίζει θετικό το νόμο ζητώντας κάποιες βελτιώσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του, δεν είναι αμελητέα η τάση μέσα στους εκπαιδευτικούς που αναγνωρίζουν πια ότι η «ανωτατοποίηση» έφερε περισσότερα προβλήματα απ' όσα έλυσε, τη χαρακτηρίζουν «ψευδεπίγραφη» κι εκφράζουν διαθέσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων αντιτιθέμενοι συνολικά στο νόμο της απάτης (2916/2001).

Η αγανάκτηση στους κόλπους του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ είναι μεγάλη. Σε σύνολο πάνω από 2.500 μόνιμων εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, τακτική θέση αναπληρωτή καθηγητή έχουν αποκτήσει μόνο οι 350 περίπου, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται σε «προσωποπαγείς θέσεις», χωρίς δικαιώματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Παραπέρα, ένα σημαντικό ποσοστό εκπαιδευτικού προσωπικού (που ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις το 50% στα ΤΕΙ της επαρχίας, ενώ αγγίζει και το 30% στα μεγάλα ιδρύματα) είναι έκτακτοι, ωρομίσθιοι χωρίς να υπάρχει γι' αυτούς καμιά μέριμνα στο νόμο. Επίσης, οι διοικήσεις των ΤΕΙ αυτή την περίοδο είναι διορισμένες και παρά την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να διεξαχθούν εκλογές νέων διοικήσεων το Μάη, είναι αμφίβολο αν κάτι τέτοιο θα μπορέσει να γίνει, αν θα αποτελέσει μια πραγματική εκλογική διαδικασία ή αν είναι απλώς άλλοθι για επίφαση δημοκρατίας στα ιδρύματα. Κι αυτό γιατί ήδη 1.200 εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός, ενώ πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες αν θα έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός τακτικών εκπαιδευτικών για να αναλάβουν τις θέσεις διοίκησης, μια και η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σε προσωποπαγείς θέσεις.

Οσο για τη γενικότερη κατάσταση στα ιδρύματα... Οι μεγάλες ελλείψεις σε κτίρια κι εργαστήρια παραμένουν, η δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας και μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι από λειψή έως ανύπαρκτη, τα προγράμματα σπουδών, τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων παραμένουν ως είχαν πριν την περιβόητη «ανωτατοποίηση». Με δυο λόγια: ιδρύματα Β` κατηγορίας.

Απέναντι σ' αυτή την εκρηκτική κατάσταση η ΚΟΒ ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά του ΚΚΕ τονίζει ότι «στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση όλο το υφιστάμενο επιστημονικό δυναμικό είναι απαραίτητο και χρήσιμο. Ολοι πρέπει να συνεχίζουν το εκπαιδευτικό, διοικητικό και ερευνητικό τους έργο, απαλλαγμένοι από καταναγκασμούς, περιορισμούς και εκβιασμούς, που επιβάλλει το σημερινό καθεστώς. Μόνο έτσι η αναβάθμιση των προσόντων και η επιστημονική εξέλιξη μπορεί να γίνει σε όφελος της κοινωνίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις (2004-09-22 00:00:00.0)
Απεργούν τη Δευτέρα 22 Απρίλη (2002-04-19 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις αντιδράσεις με απεργίες (2002-04-06 00:00:00.0)
Σε ομηρία, χωρίς δικαιώματα οι εκπαιδευτικοί (2002-02-03 00:00:00.0)
Πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων της Μπολόνια (2001-02-18 00:00:00.0)
Το νομοσχέδιο υποβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση (2001-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ