Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Οι ΗΠΑ υπογορεύουν νέες απαιτήσεις

«Οχι λόγια, αλλά πράξεις», ζητάνε οι ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, δήλωσε προχτές στο Μόναχο ο υπουργός Στρατιωτικών Ουίλιαμ Κόεν στη διάρκεια της 36ης Διάσκεψης για την πολιτική της ασφάλειας. Ο στρατιωτικός ηγέτης των ΗΠΑ είπε ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών μηχανισμών τους. Χωρίς την εκπλήρωση των προϋποθέσεων αυτών, υπογράμμισε, δε θα δεχτούν εφαρμογή «ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΕΠΑΑ), υπονοώντας τα σχέδια για τη σύσταση «ανεξάρτητου ευρωπαϊκού στρατού». Η ΕΠΑΑ δεν επιτρέπεται να διασπάσει, αλλά αντίθετα να βελτιώσει τις ικανότητες του ΝΑΤΟ και να συμπεριλάβει στις γραμμές του «εταίρους» που δεν ανήκουν στην ΕΕ, απαίτησε ο Κόεν.

Ο Doug Bereuter, ρεπουμπλικανός, μέλος του Κογκρέσου, ισχυρίστηκε ότι είναι «υπερκομματική η ανησυχία» στην Ουάσιγκτον για τις προθέσεις των Δυτικοευρωπαίων. Η αμερικανική πλευρά, δήλωσε, «δέχτηκε αρκετό σοκ», όταν οι «Ευρωπαίοι τον περασμένο χρόνο προώθησαν μια πολιτική ασφάλειας, που στηρίζεται περισσότερο στην ΕΕ παρά στο ΝΑΤΟ. Αυτό, κατά τη γνώμη του, σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι έβγαλαν εσφαλμένα συμπεράσματα από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο».

Απαντώντας ο Σολάνα διαβεβαίωσε τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ ότι η ΕΕ δε θέλει αποκοπή από το ΝΑΤΟ, αλλά θέλει να δράσει όταν το ίδιο το ΝΑΤΟ δε θα προβεί σε δράση.

Ο Γερμανός υπουργός Στρατιωτικών Ρούντολφ Σάρπινγκ διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι τότε μόνο «καλός εταίρος» για τις ΗΠΑ, όταν αναλαμβάνει η ίδια «περισσότερη ευθύνη στην εξασφάλιση περιφερειακής ειρήνης και έτσι μπορεί να απαλλάσσει την Αμερική στην παγκόσμια συνάρτηση».

Ο ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμα σαφήνεια» (μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής) σχετικά με τη «νέα διαμόρφωση των σχέσεων και των ρόλων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, οι (Δυτικο-)Ευρωπαίοι αντιπρόσωποι εξέφρασαν «δισταγμούς», για τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης αντιπυραυλικού συστήματος.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ