Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΚ
Εληξε η «ομηρία» του ρωσικού δεξαμενόπλοιου

Παραμένει η ένταση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα

ΜΑΣΚΑΤ.-

Στα ανοιχτά της πρωτεύουσας του Ομάν, Μασκάτ, αγκυροβόλησε, νωρίς χθες το πρωί, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Volgo Neft 147», το οποίο κρατούνταν, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό με την κατηγορία ότι μεταφέρει, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, ιρακινό αργό πετρέλαιο. Αν και φαίνεται ότι επιτεύχθηκε κάποιου είδους συμφωνία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, οι τόνοι παραμένουν αρκετά υψηλοί.

Οπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον Κόλπο, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενίσχυσαν τις αρχικές ενδείξεις ότι πρόκειται για ιρακινό πετρέλαιο. Εγινε γνωστό ότι το πλήρωμα του ρωσικού δεξαμενόπλοιου απελευθερώθηκε και μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του, ενώ το πλοίο και το φορτίο θα παραμείνουν στο Ομάν. Οι αρχές του Σουλτανάτου, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τη Μόσχα, επέτρεψαν την αγκυροβόληση του πλοίου και ανέλαβαν να απομακρύνουν με μικρότερα δεξαμενόπλοια το φορτίο των τεσσάρων τόνων αργού πετρελαίου, το οποίο ανέλαβαν να προωθήσουν στην αγορά. Την υπόθεση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων, θα χειριστεί στο εξής η δικαιοσύνη του Ομάν.

Υψηλούς διατήρησε τους τόνους ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος επανέλαβε, την Κυριακή, τη βεβαιότητά του ότι επρόκειτο για λαθρεμπόριο ιρακινού πετρελαίου, ενώ συμπλήρωσε ότι κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε το αμερικανικό ναυτικό αποδείχτηκε ότι πάνω στο ρωσικό πλοίο ήταν και ένας αξιωματικός του ιρακινού ναυτικού. Εντούτοις, ο Κοέν απέφυγε να διευκρινίσει τι ακριβώς συμφωνία επιτεύχθηκε με τη Μόσχα, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι δεν τίθεται θέμα διατάραξης των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων αφού το δεξαμενόπλοιο ήταν ιδιωτικών συμφερόντων.

Λακωνικές ήταν οι δηλώσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βασίλι Στρέντιν ανακοίνωσε την απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος, χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο. Ο Στρέντιν έκλεισε τη λιτή ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι η Μόσχα διεξάγει τις δικές της έρευνες για το φορτίο του «Volgo Neft 147». Ο Στανισλάβ Μπουλγκάνοφ, διευθυντής της εταιρίας «Transpetro Volga», στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο, υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι το φορτίο ήταν ιρανικό πετρέλαιο. Γνωστοποίησε, δε, ότι στο Ομάν σπεύδουν Ρώσοι αξιωματούχοι προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση και το μέλλον τόσο του φορτίου όσο και του δεξαμενόπλοιου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Τεχεράνη απεσταλμένοι του Πούτιν και του Μακρόν (2019-07-10 00:00:00.0)
Νέες περίεργες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια συντηρούν την ένταση (2019-06-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-08-29 00:00:00.0)
Συνέχεια στις ακινητοποιήσεις πετρελαιοφόρων (2000-04-10 00:00:00.0)
Διπλωματική όξυνση για το δεξαμενόπλοιο (2000-02-05 00:00:00.0)
Τεταμένη, πάντα, η ατμόσφαιρα (1998-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ