Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχής όξυνση της δολοφονικής βίας κατά των Παλαιστινίων

Η οργή για τις δολοφονίες από την ισραηλινή κατοχή εκφράζεται στους δρόμους
Η οργή για τις δολοφονίες από την ισραηλινή κατοχή εκφράζεται στους δρόμους
Με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το Ισραήλ κλιμακώνει την επιθετικότητα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, μεγαλώνοντας ολοένα και περισσότερο τη μαύρη λίστα των θυμάτων. Την κλιμάκωση αυτή ενθάρρυναν μέσα στον τελευταίο χρόνο οι λεγόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ» με αραβικές χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Σουδάν), ενώ η ελληνική κυβέρνηση επίσης στηρίζει το κράτος - δολοφόνο στην περιοχή, όπως δείχνει και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Είναι χαρακτηριστικές οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με αποκορύφωμα το κρεσέντο βίας των 11ήμερων πολύνεκρων επιθέσεων της ισραηλινής πολεμικής μηχανής τον περασμένο Μάη στη Λωρίδα της Γάζας και τις συχνές προκλητικές επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε χωράφια, σπίτια και περιουσίες Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ. Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι τακτικές μαζικές συγκεντρώσεις τους στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με στόχο την ανατροπή του στάτους κβο που ισχύει από το 1967.

Παιδιά στο στόχαστρο Ισραηλινών στρατιωτών

Στη μακρά λίστα των θυμάτων της ισραηλινής επιθετικότητας προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες πέντε Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι έφηβοι. Την Τετάρτη στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ (κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης) Ισραηλινοί στρατιώτες γάζωσαν οικογενειακό αυτοκίνητο με βροχή πυρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 11χρονος Μοχάμαντ Αλάμα. Σκοτώθηκαν επίσης: Ενας 20χρονος από επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών στην κηδεία του 11χρονου την Πέμπτη. Ενας 41χρονος υδραυλικός που αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης γύριζε από τη δουλειά στο χωριό του, Μπέιτα. Και δύο έφηβοι 17 ετών: Ο ένας, που λεγόταν Μοχάμεντ Ταμίμι (μακρινός συγγενής της νεαρής αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι), σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού την Παρασκευή 23/7 στο χωριό Ναμπίχ Σάλεχ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης κατά τη διάρκεια αντικατοχικών κινητοποιήσεων, ενώ ο άλλος ξεψύχησε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε νοσοκομείο στη Ραμάλα, υποκύπτοντας στα τραύματα που υπέστη 75 μέρες πριν, κατά τη διάρκεια αντικατοχικών κινητοποιήσεων στο χωριό του, Αμπουίν.

ΚΚΕ: Να σταματήσουν οι δολοφονίες και οι διώξεις

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε τις νέες δολοφονίες Παλαιστινίων και τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «ΗΠΑ, ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν τεράστια ευθύνη, γιατί αναβαθμίζοντας την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία τους με το Ισραήλ, νομιμοποιούν και ενθαρρύνουν την επιθετικότητά του. Την ώρα μάλιστα που το κράτος του Ισραήλ προβαίνει σε αυτές τις ωμότητες, η κυβέρνηση της ΝΔ προκλητικά συνυπογράφει μαζί του κατάπτυστες εκκλήσεις σκοπιμότητας, δήθεν "για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" ...στην Κούβα.

Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσουν εδώ και τώρα οι δολοφονίες, το μπαράζ διώξεων, φυλακίσεων, εκτοπισμών κατά των Παλαιστινίων, οι κατεδαφίσεις κατοικιών και οι εποικισμοί. Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό και στην πάλη του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής με τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ