Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Διεκδικούν σταθερή δουλειά και εισόδημα για όλους

Μέτρα προστασίας για τους γουνεργάτες, με σταθερή δουλειά και εισόδημα για όλους, διεκδικεί το Σωματείο Εργατών - Εργατριών Γούνας Σιάτιστας. Δηλώνει ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα της εκ περιτροπής εργασίας και ζητά από κυβέρνηση και βιομηχάνους της γούνας να καλύψουν μισθολογικά και ασφαλιστικά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η πανδημία, που επιτάχυνε και βάθυνε την οικονομική κρίση, και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση, ήρθαν να δώσουν ένα επιπλέον χτύπημα στο τσακισμένο εισόδημα των γουνεργατών.

«Τα εργοστάσια σταμάτησαν τη λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι έμειναν με τα 534 ευρώ της αναστολής, που δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ αρκετοί είναι οι μακροχρόνια άνεργοι.

Αυτό το χτύπημα ήρθε να προστεθεί στα συσσωρευμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου το προηγούμενο διάστημα, με τις μειώσεις μισθών και την καταστρατήγηση της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, την εντατικοποίηση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανασφάλιστη εργασία κ.ά. Ολα αυτά παρά τη γενναία ενίσχυση των επιχειρηματιών της γούνας (επιδοτήσεις, υποδομές, χάρισμα χρεών κ.λπ.).

Σήμερα, που οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει στην ένταση του ανταγωνισμού διεθνώς λόγω συρρίκνωσης της παραγωγής παγκοσμίως, οι επιχειρηματίες της γούνας τις αξιοποιούν απαιτώντας νέα προνόμια, εντείνοντας την επίθεση στους εργαζόμενους, και ταυτόχρονα κάποιοι από αυτούς προσανατολίζονται να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε άλλους κερδοφόρους κλάδους, οδηγώντας τους γουνεργάτες στην απόγνωση και στην εξαθλίωση».

Καλεί τους γουνεργάτες να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής στα χέρια τους και να επιβάλουν τις λύσεις που έχουν ανάγκη με τους αγώνες τους. Να παλέψουν για:

-- Πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις. Οχι στην εκ περιτροπής εργασία. Πλήρη και σταθερή δουλειά.

-- Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

-- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

-- Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη την περίοδο της ανεργίας. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.

-- Ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας (Νοσοκομείο Καστοριάς, ΚΥ Σιάτιστας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.λπ.).

-- Οι εργαζόμενοι στη γούνα να ενταχθούν στα ΒΑΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο κύμα απολύσεων για τους γουνεργάτες και νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες (2021-12-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-05-06 00:00:00.0)
Από την ανεργία στη... φυλακή! (2003-10-23 00:00:00.0)
Σε τραγικές διαστάσεις η ανεργία (1998-11-21 00:00:00.0)
Στημένη απόπειρα συκοφάντησης (1996-03-02 00:00:00.0)
Τους έκαψαν τη "γούνα"! (1995-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ