Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ξεκινούν οι «αναμνηστικές δόσεις» σε Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ και άλλα κράτη

Απορρίπτεται πρόταση του ΠΟΥ για προτεραιότητα σε εμβολιασμούς στις πιο «φτωχές χώρες»

Καθώς τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, που έχουν αγοράσει και προπαραγγείλει τη «μερίδα του λέοντος» της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη χορήγηση της τρίτης δόσης, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πρότεινε προχτές ένα «μορατόριουμ» στις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων, ώστε περισσότερα εμβόλια να είναι διαθέσιμα στις χώρες που έχουν εμβολιάσει μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού τους.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιστρέψουμε την κατάσταση: Από μια πλειονότητα των εμβολίων που πηγαίνουν στις πλούσιες χώρες σε μια πλειονότητα που θα πηγαίνει στις φτωχές χώρες», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να χορηγούνται αναμνηστικές δόσεις «τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη».

Η ανισομετρία και η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς είναι τόσο μεγάλη που μεσοσταθμικά μόλις 1,5 στους 100 ανθρώπους έχει λάβει μία δόση εμβολίου σε «φτωχές χώρες», ενώ ως «φιλόδοξος» στόχος από τον ΠΟΥ μπαίνει σε κάθε χώρα να έχει εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβρη...

Και παρά τις εκκλήσεις του ΠΟΥ για συνεργασία, ιδιαίτερα από τα κράτη που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων, οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση αυτή και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι προχωράει στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από Σεπτέμβρη, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει το Ισραήλ, Βρετανία, Γερμανία. Εξάλλου τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη είχαν απορρίψει και προηγούμενη πρόταση του ΠΟΥ να μην ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών κι εφήβων προτού όλες οι χώρες του κόσμου εμβολιάσουν το σύνολο των υγειονομικών και των ηλικιωμένων.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ισχυρίστηκε πως «δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε» αν θα χορηγηθεί τρίτη δόση στους Αμερικανούς ή αν θα δώσουν τα εμβόλια σε φτωχές χώρες, «μπορούμε να κάνουμε και τα δύο»... Είπε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει πάνω από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων σε διάφορες χώρες...

Πάντως, επισήμως, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις.

Η Γερμανία θα προτείνει από την 1η Σεπτέμβρη τη χορήγηση τρίτης δόσης για τους ηλικιωμένους, τους ευάλωτους αλλά και σε όσους δεν έχει χορηγηθεί εμβόλιο τεχνολογίας mRNA.

Επιταχύνεται η εξάπλωση της πανδημίας

Στο μεταξύ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 201,1 εκατ. και επίσημα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότεροι από 4,273 εκατ. θάνατοι. Μάλιστα, η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται: Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος προκειμένου τα κρούσματα Covid-19 να φθάσουν στο ορόσημο των 100 εκατ., ενώ τα επόμενα 100 εκατ. καταγράφηκαν σε περίπου έξι μήνες.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του «Reuters», τα κρούσματα αυξάνονται σε τουλάχιστον 83 από τις 240 χώρες, ανάμεσά τους και χώρες με τα υψηλότερα συγκριτικά ποσοστά εμβολιασμού. Οι χώρες που ανακοινώνουν τις περισσότερες μολύνσεις στον μέσο όρο επτά ημερών είναι οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδονησία, Ινδία και Ιράν. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% όλων των κρουσμάτων, που καταγράφονται καθημερινά παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν 1 στις 7 μολύνσεις που ανακοινώνονται παγκοσμίως. Αμερικανικές πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως η Φλόριντα και η Λουιζιάνα, έχουν αριθμούς ρεκόρ νοσηλευόμενων ασθενών, ενώ συνολικά στις ΗΠΑ το 70% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Οι χώρες στη νοτιοανατολική Ασία αναφέρουν σχεδόν 15% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως καθημερινά, σύμφωνα με την ανάλυση του «Reuters». Η Ινδονησία ξεπέρασε το σύνολο των 100.000 θανάτων, και καταγράφει 1 στους 5 θανάτους που ανακοινώνονται παγκοσμίως καθημερινά.

Η Ινδία, μετά τη χειρότερη θανατηφόρα έξαρση τον Απρίλη - Μάη, βλέπει για μία ακόμη φορά μια ανοδική τάση κρουσμάτων.

Στην Κίνα, με εμβολιαστική κάλυψη περίπου στο 60% (χωρίς να διευκρινίζεται το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων) καταγράφεται ανοδική τάση των κρουσμάτων και ξεκίνησαν ήδη εμβολιασμοί εφήβων.

Στο μεταξύ, στη Χιλή ξεπεράστηκε την Τετάρτη το ορόσημο του 80% του πληθυσμού - στόχου (ενήλικοι και έφηβοι) της εκστρατείας ανοσοποίησης, που έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως. Οι αρχές σχεδιάζουν τη χορήγηση τρίτης δόσης, όμως το χρονοδιάγραμμα δεν έχει οριστεί ακόμη.

Μεγάλες επενδύσεις στην παραγωγή εμβολίων

Επίσης, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής έκλεισε συμφωνία με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία «Sinovac» για να ανοίξουν δύο εργοστάσια που θα παράγουν το εμβόλιο «CoronaVac», προς εξαγωγή σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η «Sinovac» θα εγκατασταθεί στη Χιλή, θα τη μετατρέψει «σε νευραλγικό κέντρο, στο κυριότερο κέντρο παραγωγής εμβολίων στη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο πρύτανης.

Η επένδυση 60 εκατ. δολαρίων θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 50 εκατ. δόσεων εμβολίων σε ετήσια βάση και η εξαγωγή αναμένεται να αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 2 δισ. δολάρια με στόχο να γίνει μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων COVID-19 στον κόσμο έως το 2025, δήλωσε χτες ο Πρόεδρος, Μουν Τζε-ιν.

Μάλιστα, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος θα ορίσει τα εμβόλια COVID-19 ως μία από τις τρεις εθνικές στρατηγικές τεχνολογίες, μαζί με τους ημιαγωγούς (τσιπ) και τις μπαταρίες για την ηλεκτροκίνηση κ.ά. Ετσι η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση των επενδύσεων στην ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων, ενώ θα προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα ώστε να βοηθήσει τις φαρμακοβιομηχανίες να εξασφαλίσουν υλικά, ανταλλακτικά και εξοπλισμό.

Επιπλέον, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εγχώριων εμβολίων και με τη νέα τεχνολογία mRNA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ