Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με ισραηλινές επιδρομές

Θραύσμα από ισραηλινό πύραυλο επιδεικνύει Λιβανέζος στρατιώτης

Copyright 2021 The Associated

Θραύσμα από ισραηλινό πύραυλο επιδεικνύει Λιβανέζος στρατιώτης
Την έντονη αντίδραση του Λιβανέζου Προέδρου, Μισέλ Αούν, προκάλεσαν χτες οι δύο αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε πριν από το χάραμα η ισραηλινή αεροπορία σε περιοχές του νότιου Λιβάνου με πρόσχημα τη ρίψη τριών ρουκετών την Τετάρτη το πρωί σε εβραϊκό εποικισμό στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στην κοινότητα Κιργιάτ Σμονά.

Χαρακτήρισε τις επιδρομές, που είναι οι πρώτες από τον πόλεμο Λιβάνου - Ισραήλ, τον Ιούλη του 2006, «επιθετικές ενέργειες με πρόθεση κλιμάκωσης». Και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την Πολεμική Αεροπορία του για να στοχοποιήσει λιβανέζικα χωριά για πρώτη φορά από το 2006 και φανερώνει την εκδήλωση επιθετικών κλιμακούμενων προθέσεων εν μέσω συνεχιζόμενων απειλών κατά του Λιβάνου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Πρόσθεσε πως πρόκειται για σαφή παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ, με την οποία είχε τερματιστεί με εκεχειρία (αλλά όχι και με ειρηνευτική συμφωνία) η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Πριν από τις χτεσινές επιδρομές σε θέσεις παλαιστινιακών οργανώσεων που έριξαν τις ρουκέτες όχι μόνο την Τετάρτη αλλά και παλιότερα, μονάδες πυροβολικού του ισραηλινού στρατού ανταπέδωσαν τα πυρά ρίχνοντας περίπου 100 όλμους σε μεθοριακές περιοχές του Λιβάνου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, είχαν θεωρήσει υπεύθυνη «την κυβέρνηση του Λιβάνου» τόσο για τις ρίψεις ρουκετών (ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν ενέργεια της «Χεζμπολάχ») όσο και για την πρόκληση πυρκαγιών που έκαιγαν έως χτες σε μεθοριακές περιοχές του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ