Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ξεκίνησαν χτες οι ασκήσεις της Ρωσίας στο Τατζικιστάν

Ξεκίνησαν χτες οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Ουζμπεκιστάν - Τατζικιστάν κοντά στα σύνορα του τελευταίου με το Αφγανιστάν, ενώ εντείνονται οι μάχες μεταξύ του αφγανικού κυβερνητικού στρατού και των Ταλιμπάν, μετά την απόσυρση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Η Ρωσία προσπαθεί να ανακόψει την επέκταση της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν και τη διείσδυση «τρομοκρατικών» ομάδων στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις, ενώ κι άλλοι «παίκτες», όπως η Κίνα, το Πακιστάν, η Τουρκία και η Ινδία, αυξάνουν την επιρροή τους.

Οι ασκήσεις διεξάγονται στο Τατζικιστάν, στο πεδίο ασκήσεων Χαρμπ - Μαϊντόν, μόλις 20 χλμ. από τα σύνορα με το Αφγανιστάν. Περίπου 2.500 στρατιώτες αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός κεντρικός στρατιωτικός τομέας, και θα διαρκέσουν μέχρι 10 Αυγούστου. Τον Ιούνη οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το κυριότερο συνοριακό φυλάκιο μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι ασκήσεις Ρωσίας - Ουζμπεκιστάν στην Τερμέζ, επίσης κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Η Ρωσία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στο Τατζικιστάν και στο Κιργιστάν, τις οποίες και θα χρησιμοποιήσει για την προστασία των συνόρων των κρατών - μελών του CSTO (Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας) σε περίπτωση άμεσης επίθεσης από το Αφγανιστάν, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Καθώς οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της υπαίθρου και μεθόρια περάσματα, και οι μάχες με τον κυβερνητικό στρατό επικεντρώνονται τώρα σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Λάσκαρ Γκα, Κανταχάρ και Χεράτ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε χτες ότι «οι Ταλιμπάν δεν έχουν δυνάμεις για να καταλάβουν και να κρατήσουν τις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καμπούλ. Η επίθεσή τους σταδιακά φθίνει».

Στο μεταξύ η ΕΕ, που συμμετέχει δεκαετίες τώρα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, ενώ μαζί με το ΝΑΤΟ ευθύνονται για την κλιμάκωση της βίας ...καταδίκασε χτες την «κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν» και ζήτησε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός»!

«Η στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη δηλωμένη δέσμευσή τους για διακανονισμό της σύγκρουσης και την ειρηνευτική διαδικασία της Ντόχα», διαπιστώνει η ΕΕ, ενώ «ορισμένες πράξεις των Ταλιμπάν μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και θα πρέπει να διερευνηθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ