Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 8 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα προβλήματα μετά τον σεισμό στον δήμο Μινώα Πεδιάδας

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υποδομών & Μεταφορών, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον σεισμό της 24ης Ιούλη και τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στον δήμο Μινώα Πεδιάδας, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως επισημαίνουν, η ισχυρή σεισμική δόνηση στις 24/7 και οι πολλοί μετασεισμοί που πλήττουν τον δήμο Μινώα Πεδιάδας προξένησαν μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσιες υποδομές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του δήμου έχουν ελεγχθεί 119 σπίτια, από τα οποία 71 είναι μη κατοικήσιμα. Οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στο χωριό Σαμπά, όπου 24 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα.

Αναφορικά με τα σχολεία, απαιτείται από την ΚΤΥΠ άμεσος έλεγχος των κτιρίων, ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Προβλήματα προκύπτουν και με άλλες υποδομές, για τις οποίες απαιτείται σύνταξη μελετών για την αντισεισμική θωράκιση και συντήρησή τους, όπως είναι η γέφυρα του Δεματίου, που πέρα από τον λειτουργικό της χαρακτήρα ανήκει στα μνημεία της περιοχής, καθώς χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Το ΚΚΕ ζητάει μεταξύ άλλων: Αμεσα μέτρα προστασίας και υποδομές για τη στέγαση, σίτιση και περίθαλψη των σεισμόπληκτων. Επίσπευση καταγραφής των ζημιών, με ενίσχυση των κλιμακίων ελεγκτών, και άμεση, χωρίς γραφειοκρατίες, εξασφάλιση του εισοδήματος των πληγέντων, στο ύψος των αναγκών, όπως 1.000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους. Να αποζημιωθούν στο 100%, άμεσα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλοι οι πληγέντες, κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ