Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Οχι στον πόλεμο, στη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές

Εκδηλώσεις για τα 76 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

MotionTeam

Συγκεντρώσεις ενάντια στον πόλεμο, στη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές, 76 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 6 Αυγούστου σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Χανιά με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης. Παράλληλα εκφράστηκαν η αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους και το αίτημα για άμεσα μέτρα στήριξής τους, αλλά και η αλληλεγγύη στον λαό της Κούβας και την Επανάστασή του.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, όπου μίλησε ο Απόστολος Σκούφας, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μαζική εξόρμηση στην Παραλία.

Ο Α. Σκούφας ανέφερε μεταξύ άλλων: «76 χρόνια μετά αποδίδουμε φόρο τιμής στα 300.000 αθώα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσαν οι αμερικανικές ατομικές βόμβες στις δύο ιαπωνικές πόλεις, στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, και καταγράφηκε στην Ιστορία ως το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα, η μεγαλύτερη μαζική, ταυτόχρονη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. 76 χρόνια τώρα, η προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών επιμένει να εξαπατά τους λαούς. Οτι δήθεν έριξαν τις βόμβες για να συντομεύσουν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

(...) Μ' αυτήν τη φρικαλεότητα οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές θέλησαν να κάμψουν το φρόνημα των λαών, που αναπτερωμένοι από την Αντιφασιστική Νίκη ατένιζαν με αισιοδοξία το μέλλον. Με νέα ορμή συνέχιζαν τον αγώνα για την εθνική και κοινωνική τους απελευθέρωση, για το γκρέμισμα της αποικιοκρατίας και την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη ήθελαν να τρομοκρατήσουν πρωτίστως την ίδια τη Σοβιετική Ενωση, με σκοπό να εξασφαλίσουν την υπεροχή στο τραπέζι των μεταπολεμικών διαπραγματεύσεων και τους μεταπολεμικούς συσχετισμούς δυνάμεων.

Με τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ξεκινάει η εποχή της πυρηνικής τρομοκρατίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Συνέχισαν στην Κορέα, στο Βιετνάμ, σε όλη την Ινδοκίνα, στη Μ. Ανατολή, στη Λατινική Αμερική, στην Κύπρο, στην Παλαιστίνη... Ασταμάτητα, δεκαετίες τώρα! Σε όποιο σημείο του παγκόσμιου χάρτη και να κοιτάξει κανείς, θα βρει τα σημάδια από τα αποτρόπαια εγκλήματά τους.

Εμφύλιοι πόλεμοι, πραξικοπήματα, ωμές εισβολές, για να επιβάλλουν τα άνομα συμφέροντα και την επικυριαρχία των μονοπωλίων τους.

Αυτή είναι η φύση και η ουσία του κεφαλαίου!

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού!

Σκοτώνει στον πόλεμο ό,τι έχει αφήσει όρθιο η ειρήνη του!».

Κάλεσε τον λαό να δυναμώσει αποφασιστικά την πάλη του για: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή. Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Να κλείσει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC-GR στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού της Θεσσαλονίκης. Καμία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς. Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στην Καβάλα η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης, τιμώντας τους χιλιάδες νεκρούς από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, πραγματοποίησε εκδήλωση στον χώρο του λιμανιού και στη συνέχεια πορεία στην παραλιακή οδό.

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Χρήστος Ποτόλιας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας. Στη σύντομη ομιλία του κάλεσε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα ενάντια στις επιθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής αστικής τάξης για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στη μετατροπή της χώρας μας σε πολεμικό προγεφύρωμα και στόχο αντιποίνων. Τόνισε ότι η τεράστια συγκέντρωση στρατού στα σύνορα με τη Ρωσία και οι συνεχείς γιγαντιαίες ασκήσεις - πραγματικές πρόβες πολέμου προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους. Απηύθυνε κάλεσμα στον λαό της πόλης για συσπείρωση στο κίνημα και ενεργό συμμετοχή του στην οργάνωση της πάλης, αφού οι εξελίξεις αποτελούν σήμα κινδύνου για τα συμφέροντά του.

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στα Χανιά, την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι λαοί μπορούν να νικήσουν και να βάλουν φραγμό στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Σ' αυτές τις συνθήκες οι Χανιώτες, ο λαός της Κρήτης πρέπει να στηρίξει τις πολύμορφες δράσεις για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, την απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Εχει χρέος να μην επιτρέψει να σπέρνεται από τον τόπο μας ο όλεθρος και τρόμος για το πλιάτσικο του κεφαλαίου που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή. Να μην επιτρέψει να γίνει ταυτόχρονα μαγνήτης κινδύνων, που θα 'ρθουν αναπόφευκτα αν δεν ξεσηκωθεί ο ίδιος. Το σύνθημα "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών" πρέπει να ακουστεί απ' άκρη σ' άκρη σε όλο το νησί, σε κάθε πόλη, γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ