Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ»
Απάνθρωπη έκθεση για τα θύματα των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία

Τους δικούς του λογαριασμούς των θυμάτων έκανε για άλλη μια φορά το «Παρατηρητήριο»

Associated Press

Τους δικούς του λογαριασμούς των θυμάτων έκανε για άλλη μια φορά το «Παρατηρητήριο»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την οξύτατη αντίδραση του Βελιγραδίου προκάλεσε χτες η αμφιλεγόμενη έκθεση του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» περί του αριθμού των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο», που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, ο αριθμός των αδικοχαμένων θυμάτων δεν είναι 5.000, όπως εδώ και μήνες έχουν ανακοινώσει οι αρχές του Βελιγραδίου, δίνοντας συγκεκριμένα ονόματα, ηλικία και άλλα στοιχεία της ταυτότητας των θυμάτων, αλλά μόλις 500!

Η ίδια οργάνωση, υποστηρίζει πως έφθασε σ' αυτή την εκτίμηση μετά από έρευνες που έκανε επί τρεις βδομάδες τον περασμένο Αύγουστο σε διάφορες περιοχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας που επλήγησαν από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Επιπλέον, σε άλλο σημείο της έκθεσής του το κέντρο επιχειρεί να εμφανιστεί «αμερόληπτο» κατηγορώντας ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ πως «βομβάρδισαν, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα»! Ποια ανθρώπινα δικαιώματα; Εδώ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ εξαπόλυσαν έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο κατά μίας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το διεθνές δίκαιο...

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νεμπόιτσα Βούγιοβιτς, απέρριψε την έκθεση του «Παρατηρητηρίου» ως αβάσιμη, σημειώνοντας:«Τα γεγονότα που συνέλεξε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει, γενικότερα, όμως, μία τάση της διεθνούς κοινότητας για μεγέθυνση του αριθμού των θυμάτων που προκλήθηκαν από την πλευρά των Κοσσοβάρων Αλβανών και μία σαφής τάση συρρίκνωσης του αριθμού των θυμάτων, όταν αυτά είναι Σέρβοι πολίτες»...

Αν η έκθεση του «Παρατηρητηρίου» προκάλεσε τη -δικαιολογημένη- μήνι των γιουγκοσλαβικών αρχών, ήταν αφορμή «ικανοποίησης» για το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Βρετανό λόρδο, Τζορτζ Ρόμπινσον. Αφού εξέφρασε την πεποίθηση πως η έκθεση «αποτελεί μία επιπλέον συνεισφορά στο να καταλάβει η διεθνής κοινή γνώμη τις επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθεί το καθεστώς του προέδρου Μιλόσεβιτς», στη συνέχεια έριξε και μερικά κροκοδείλια δάκρυα για τους αδικοχαμένους πολίτες της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. «Λυπάμαι» είπε «που οι ενέργειες του ΝΑΤΟ προκάλεσαν το θάνατο έστω και ενός πολίτη, όμως τα ατυχήματα, που κανείς δε θέλει να προκαλέσει, δεν έχουν τίποτε το κοινό με τη συστηματική και αχαρακτήριστη βία των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων του Μιλόσεβιτς»!


Associated Press

Στην έκθεση του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρεται πάντως ότι, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο οι νεκροί ανέρχονται σε είκοσι ως τριάντα, ενώ το Βελιγράδι κάνει λόγο για 1.200 έως 5.000 νεκρούς.

«Εξτρεμιστές Αλβανοί πίσω από το κύμα βίας»

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών, καταφέρθηκε κατά των «εξτρεμιστικών»μ όπως είπεμ στοιχείων μεταξύ των Κοσσοβάρων Αλβανών, που «υποκινούν το τελευταίο κύμα βίας που σάρωσε την Κοσόβσκα Μιτροβίτσα».

«Το κύμα τρομοκρατικών δραστηριοτήτων συνεχίζεται μπροστά στα ίδια τα μάτια της ΚΦΟΡ και της αποστολής του ΟΗΕ» σημείωσε ο Βούγιοβιτς, προσθέτοντας πως η «ανθρώπινη τραγωδία που συντελείται στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει κάποτε να τερματιστεί». Σε άλλο σημείο των χτεσινών δηλώσεών του, ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «αφόρητο το γεγονός πως η διεθνής κοινότητα κοιτά με άνεση τους θανάτους των Σέρβων και των άλλων μη αλβανικών πληθυσμών στο Κοσσυφοπέδιο».

Στο μεταξύ, χτες, η σερβική κοινότητα της πόλης Κοσόβσκα Μιτροβίτσα πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας για τα αιματηρά επεισόδια της περασμένης βδομάδας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 25 άλλων.

Περίπου 3.000 Σέρβοι συγκεντρώθηκαν κοντά στη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ (το «όριο» που έχουν δημιουργήσει οι Γάλλοι στρατιώτες της ΚΦΟΡ για διαχωρισμό των περιοχών της πόλης που κατοικούνται από Αλβανούς και Σέρβους). Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, εκπρόσωπος της σερβικής κοινότητας της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, σε σχετική ομιλία του, είπε πως μπροστά στο αίτημα των Αλβανών για αντικατάσταση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων με Βρετανούς στρατιώτες, η σερβική κοινότητα αντιτάσσει την επιστροφή των ομοσπονδιακών στρατευμάτων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, σημειώνοντας: «Ο,τι και να γίνει, όσο δύσκολο και εάν είναι, οι Σέρβοι θα παραμείνουν στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ