Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
«Φουσκώνει» ο λογαριασμός για τον λαό

Ελλειμμα ύψους 12,5 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στη διάρκεια του επταμήνου Γενάρη - Ιούλη, ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 4,7 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών για μέτρα κατά της πανδημίας, ουσιαστικά για τις παρεμβάσεις στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου καθώς και των αυξημένων πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα.

Μεταξύ άλλων, η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας (μισθωτών) διαμορφώθηκε σε 1,87 δισ. ευρώ και η λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή προς επιχειρήσεις ξεπέρασε τα 2,7 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται περίπου στα 39,5 δισ. από 34,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφηκαν στα 29,4 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρους στα 24,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2022-2025.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι διεργασίες αναφορικά με την κατάρτιση του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη. Με τα σημερινά δεδομένα το πρωτογενές έλλειμμα από 7,2% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 0,3% το 2022, ενώ το 2023 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και τα επόμενα έτη θα ανέβει στην περιοχή του 2,9% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ξεδιπλώνει τις φοροελαφρύνσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους επενδυτές, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ