Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανησυχίες» για τα κύματα ξεριζωμένων από τις επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει

Eurokinissi

Την «ανησυχία» της για ένα νέο μεγάλο κύμα ξεριζωμού που προμηνύουν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στους οποίους είναι βουτηγμένη ως τα μπούνια, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων. Στους τελευταίους 12 μήνες έχουμε δείξει στην πράξη ότι ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα προστασίας των δικών μας συνόρων».

Και πρόσθεσε: «Πριν από 2 μήνες η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Μετανάστευσης, χαρακτήρισε την Τουρκία ασφαλή χώρα ως προς τους Αφγανούς. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της ΕΕ και να ενισχύσει την Κοινή Δήλωση του 2016 (σ.σ. αυτή που εγκλωβίζει πρόσφυγες στη χώρα μας σε κέντρα - φυλακές), αλλά να στηρίξουμε και την Τουρκία η οποία ως όμορη χώρα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση από την υπόλοιπη Ευρώπη». Με άλλα λόγια, περιέγραψε ως δήθεν «λύση» στο πρόβλημα την πολιτική της ΕΕ που έχει στόχο τις fast track μαζικές απελάσεις προσφύγων, που διαιωνίζει τον εγκλωβισμό στις νέες υπερδομές - φυλακές της ΕΕ στα ελληνικά νησιά, γενικεύει την καταστολή, με τη Frontex στα σύνορα και τους άλλους μηχανισμούς, και μετατρέπει τους πρόσφυγες σε «χαρτί» των ανταγωνισμών.

Στο μεταξύ, έως αργά χτες η μόνη τοποθέτηση της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ήταν η συνυπογραφή της στην κοινή ανακοίνωση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την ασφαλή απομάκρυνση για τις διπλωματικές αποστολές και «Αφγανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα» και το ευχολόγιο για «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης» (βλέπε δίπλα). Ενώ σύμφωνα με διαρροές του ΥΠΕΞ, σε εξέλιξη βρισκόταν η προσπάθεια να έρθουν στην Ελλάδα δύο μεταφραστές που είχαν εργαστεί με ελληνικό κλιμάκιο στο Αφγανιστάν.

Συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ

Σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στο φόντο των ραγδαίων εξελίξεων ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, ανέφερε ότι «το Αφγανιστάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και ότι «η διεθνής ασφάλεια διακυβεύεται». Τις προηγούμενες μέρες και πριν από τις τελευταίες εξελίξεις ο Μπορέλ είχε καλέσει τους Ταλιμπάν «να επαναλάβουν αμέσως ουσιαστικές, τακτικές και δομημένες συνομιλίες», αναφέροντας ότι «αν αναληφθεί η εξουσία με τη βία και εγκαθιδρυθεί ένα Ισλαμικό Εμιράτο, οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίσουν τη μη αναγνώριση, την απομόνωση, την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης». Σε κάθε περίπτωση, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συζήτηση για την «ευελιξία» που πρέπει να επιδείξουν οι Βρυξέλλες, ώστε να διαφυλάξουν τον ρόλο τους στις εξελίξεις και την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν.

Σήμερα επίσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρος) ζήτησαν να συμπεριληφθούν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη, με τηλεδιάσκεψη οι «έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο Μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Την ίδια ώρα, καθώς το Προσφυγικό θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο σφοδρών αντιλαϊκών παζαριών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, έσπευσε να επισημάνει ότι «αντιμετωπίζουμε ένα αυξανόμενο κύμα Αφγανών μεταναστών», προσθέτοντας ότι η Αγκυρα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για «να φτάσει σε σταθερότητα το Αφγανιστάν όσο πιο σύντομα γίνεται», σε συνεργασία και με το Πακιστάν.

Αντίστοιχα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα της θα παράσχει στήριξη για τη διαχείριση ενός πιθανού προσφυγικού κύματος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε στενά με την Τουρκία».

Η δε κυβέρνηση της Αυστρίας, επιμένοντας στα σχέδιά της για απελάσεις «παράτυπων μεταναστών» από το Αφγανιστάν, πρότεινε χτες τη δημιουργία «κέντρων απέλασης» σε κοντινές με αυτό χώρες, ως «εναλλακτική». Αντίστοιχα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Χάματσεκ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει «οποιεσδήποτε γενικές εξαιρέσεις» για τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν πάντα θύματα τους λαούς (2021-08-26 00:00:00.0)
Ερώτηση για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο (2021-07-13 00:00:00.0)
Επαγρύπνηση, ετοιμότητα και λαϊκή αντεπίθεση (2010-04-02 00:00:00.0)
Δεκάδες νεκροί σε «συμμαχικές» επιθέσεις (2008-10-08 00:00:00.0)
«Απελαύνεται» ο Χεκματιάρ (2002-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ